Tende na grčkim terasama kriju zanimljivu poruku

Podeli:
tende
Foto: Shutterstock/ilolab

Ako ste makar jednom bili u Grčkoj, verovatno ste primetili njihove karakteristične zgrade, obično ne više od četiri sprata. Poseban detalj na njima su tende na terasama, a one kriju jednu tajnu.

Da li zbog velikog broja toplih dana ili čisto iz navike, tek skoro svaka zgrada u Grčkoj ima tendu. Kad se među Grcima i nama strancima povede priča o zgradama i stanovima i kažemo da u našoj zemlji tende retko gde mogu da se vide, Grcima to bude baš čudno, pišu na sajtu Grčkikutak.com.

Pomisle – kakvi su ovo čudni ljudi jer – gde postoji terasa bez tende… Ok, tenda, reći ćete vi, šta tu ima da se priča. U pravu ste, mnogi tako misle. I zaista, ova priča ne bi bila interesantna da za postavljanje tendi ne postoje i neka pravila kojih se, verovali ili ne, Grci još uvek pridržavaju.

View this post on Instagram

Nuestros Toldos Silver se adaptan a tus necesidades, ya que pueden inclinarse o mantenerse horizontales, dividirse en uno solo gran segmento o en varios más pequeños.Además, tenemos disponibles telas estampadas o unicolores. Útil para negocios u hogares con espacios al aire libre como balcones, terrazas, patios, etc. ¡Contáctanos!: VE: +58 2122579666 MIA: +1 3054063401 — Our Silver Awnings adapt to your needs, they can bend down or kept horizontal, divided into a single large segment or various smaller ones. Also, we have printed or unicolor fabrics available. Useful for outdoor spaces such as balconies, terraces, patios, etc. — #Abrusci #DecoAbrusci #Fabrics #Telas #Toldos #Silver #Awnings #Home #Hogar #Negocio

A post shared by Abrusci®️Solutions (@decoabrusci) on

Svaka tenda u jednoj zgradi mora da bude iste boje

Ukoliko se odlučite da, recimo, kupite stan ili ga iznajmite, morate se obavezati da ćete da stavite tendu iste boje kao ona koju imaju ostale komšije. To je, s jedne strane, razumljivo jer tako sama zgrada izgleda mnogo lepše i ozbiljnije jer, kad bi svako birao boju, izgledala bi kao cirkuski šator.

Ipak, ako vam se boja tende ne dopada ili vam se jednostavno ne uklapa uz nameštaj, onda nemate kome da se bunite jer pravilo je pravilo i izuzetka nema. Takođe, kad smo već kod lepog izgleda, na terasama je zabranjeno držanje veša na prednjoj terasi, vidljivoj sa ulice jer to takođe ne daje lep dojam. Toga se Grci u većini slučajeva pridržavaju, pa obratite pažnju sledeći put kad posećujete, recimo, Solun ili Atinu.

Po boji tende prepoznaćete koliko je zgrada stara

Kada Grci kupuju nekretninu, jako im je važno da ona ne bude stara. Tako ćete često videti da je ova informacija jako važna i ističe se i na portalima za nekretnine i sajtovima agencija. Takođe, od toga koliko je zgrada stara, zavisi i plaćanje poreza. I tako ste vi rešili da jednog dana kupite ili iznajmite stan u Grčkoj. Kako možete na oko prepoznati koliko je zgrada stara? Po boji tende!

tende
Foto: Hercules Milas / Alamy / Profimedia

Ukoliko je neka zgrada još uvek zadržala plavu boju tende, to znači da je baš baš stara. Tende zelene boje imaju starije zgrade, narandžaste boje su tende nešto novijih zgrada, a trend beličastih i bež tendi je novijeg datuma, tako da ćete na novim zgradama videti tende baš ove boje.

Pročitajte još:

Ipak, u retkim slučajevima, ako su tende baš stare, stanari mogu da se organizuju i zamene ih sve, pa se i u tim slučajevima koriste uglavnom tende bež boje. Međutim, investicija u tendu je veliki izdatak, pa je teško da će ga baš svi olako prihvatiti samo iz estetskih razloga. Neka je i stara, samo da se dodatno ne plaća.

Tende sa mehanizmom i bez

Tenda je tu da nam najčešće u letnjim mesecima pomogne da se zaštitimo od sunca. Ipak, ona za Grke može da znači i zaštitu od vetra ili kiše, ali i od pogleda zainteresovanih komšija jer su, naročito u Atini u nekim naseljima, terase dva stana odvojene samo jednom pločom. Zbog velikih terasa koje Grci imaju često bude i po nekoliko tendi. Zato spuštanje ili podizanje svih njih jednostavnih ručnim mehanizmom može da malo potraje.

Novije tende imaju električne podizače, tako da ćete celu tendu moći da podignete jednim klikom. Ovaj mehanizam prisutan je na novijim tendama, ali opet sa zadrškom: tende sa ovim mehanizmom mnogo su skuplje nego one koje se ručno podižu, tako da je cena nekada presudna u odluci da se ipak pazare i vrte one stare.

I verovatno ćete ubuduće tende u Grčkoj gledati drugim očima, a možda razmislite i kako bi se jedna fino uklopila na vašoj terasi.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar