Foto: Shutterstock

Mala hrvatska plaža je pre tri godine privukla pažnju turista iz celog sveta našavši se na samom vrhu liste najlepših u Evropi, a od tada je dospela i u brojne druge vodiče.

U pitanju je plaža Pasjača, koja se nalazi južno od naselja Popovići u Konavlima, tridesetak kilometara južno od Dubrovnika, a dvanaestak kilometara od Cavtata.

„Smeštena u podnožju litice, ova plaža je pravo čudo“, piše European best destinations i podvlači da je nastala „zajedničkim radom prirode i čoveka“. „Kad je 1955. godine probijen tunel do mora preostalo kamenje ostavljeno je na obali, a u nekoliko godina more je to kamenje pretvorilo u šljunak, a zatim u pesak. Tako je rođena Pasjača. Nakon nekoliko godina more je odnelo sav pesak, pa su lokalci donosili novi kamen koji se pretvarao u šljunak pa opet u pesak. Tako će činiti opet i opet da bi očuvali svoj mali raj“.

Foto: Shutterstock

Naravno, do ovog „malog raja“ nije baš tako lako doći, što doprinosi egzotičnosti. Dobro skrivena, tajnovita plaža se nalazi iza strmih litica, ide se uskom stazom kroz stene, a spust (i uspon) dugim stepenicama usečenim u stenu je avantura za sebe.

Mada je i najpopularnija hrvatska plaža na Instagramu, pri čemu su pomenute stepenice posebno fotogenične, na njoj nema gužve, a ni brodovi ne zaklanjaju pogled ka morskom horizontu.

Pročitajte još:

Sama plaža je pretežno peščana, ali ima i delova sa šljunkom, dok hladovine ima samo u pojedinim delovima dana, i to od okolnih stena, jer raslinja nema. More je čisto i tirkizno.

Na Pasjači nema kafića, restorana, pa čak ni radnjica u kojima biste mogli da kupite vodu i sendvič, pa se preporučuje da sve što vam treba za dan na plaži nabavite u Popovićima.

„Savetujemo ljubitelje glasne muzike, barova i sportova na vodi da zaobiđu ovu plažu. Tamo nema ničeg osim prirode i tišine“, navodi se u vodiču.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram