Proverite da li vaš zeleni sertifikat uopšte važi za nova putovanja

Putovanja 27. okt. 202115:32 > 16:39
Podeli:
Severna Makedonija granicni prelaz Bogorodica
Severna Makedonija granični prelaz Bogorodica Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Trenutno je slabo interesovanje za putovanje, ali vrlo uskoro bi zeleni sertifikati ponovo mogli da zakomplikuju situaciju pri odlasku u druge zemlje.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić je za TV Prva pričao o povraćaju novca za nerealizovana zamenska putovanja zbog koronavirusa, ali i o trećoj dozi vakcine kao jednom od uslova za naredna putovanja.

Kako je istakao, veliki je problem što protokoli za ulazak nisu usaglašeni, pa je pitanje kako će se rešavati situacija sa putnicima koji se nisu revakcinisali.

Pročitajte još:

„Svima kojima je istekla druga doza vakcine (posle sedam meseci) se nalaze u problemu, pa čak i kod nas je jer ukoliko se niste revakcinisali trećom dozom, a prošlo je sedam meseci, vama je praktično zeleni sertifikat nevažeći. Kada se on očita, daje crvenu boju, što znači da ne možete da ga koristite. Dosta je tu problema“, istakao je Aleksandar Seničić, a prenosi B92. Dodaje da zasad nijedna zemlja nije izašla sa stavom o trećoj dozi vakcine.

Veliki broj evropskih zemalja zahteva i karantin, bez obzira na to da li ste vakcinisani, a zasad još možemo opušteno da putujemo u zemlje koje nisu menjale pravila – Grčku, Tursku, Egipat…

Svakako, preporuka svim građanima jeste da se informišu pre putovanja na sajtu Ministarstva spoljnih poslova oko dokumentacije koja je potrebna za ulazak u željenu zemlju.

***

Bonus video: Najtoplija mesta na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar