Finsko ostrvo na kom je zabranjen pristup muškarcima

Lifestyle 29. sep. 202117:07
Podeli:
Finska
Foto: Alexander Maximov / Alamy / Profimedia

Na svetu i danas ima mnogo mesta na koja "ženska noga ne sme da kroči", pa je priča o ostrvu na kojem su muškarci nepoželjni postala legendarna već na samom startu.

Ta priča nije toliko duga, mada su se ideje o mestu kojim vladaju žene, a muškarcima je nedostupno, provlačile i kroz mitologiju i kroz popularnu kulturu. Ostvarile su se s konceptom ostrva Superši (SuperShe) u Finskoj, za koji je zaslužna Nemica Kristina Rot, uspešna poslovna žena koja je karijeru izgradila u SAD.

Rot je 2016. prodala svoju kompaniju „Matisia Consultants“ 65 miliona dolara i godinu dana kasnije postala ponosna vlasnica malog ostrva u Finskoj. Odlučila je da od njega napravi „siguran prostor u kojem žene mogu ponovo da shvate šta zaista žele“.

 

„Živela sam, disala i radila u svetu u kom dominiraju muškarci. Tek kada sam pre nekoliko godina počela da putujem, upoznala sam mnoge neverovatne žene iz celog sveta“, ispričala je Rot. „Odlučila sam da svoju energiju fokusiram na nešto zabavno, nešto što me inspiriše i došla na ideju da napravim SuperŠi“.

SuperŠi ostrvo je otvoreno u junu 2018. Danas je baza zajednice koju čine hiljade žena iz više od 100 zemalja sveta i jedno vrlo, vrlo ekskluzivno mesto. Ne samo zato što je muškarcima zabranjen ulaz. Ni svaka žena nije pozvana.

„Svako od nas je prosek petoro ljudi kojima je okružen, a moja filozofija je da ukoliko se okružite sa pet fantastičnih žena, i to po mogućstvu sa pet fantastičnih žena koje dolaze iz svih krajeva sveta, onda vi postajete prosek te grupe“, smatra Rot.

Naravno, te „fantastične žene“ ona bira, a ostrvo u svakom trenutku može ugostiti samo deset žena. Osim smeštaja u luksuznim drvenim kućicama, na raspolaganju su im i razne aktivnosti koje će ih učvrstiti u prijateljstvu, od joge i meditacije, preko vožnje kajakom i pešačenja, pa do tribina i radionica.

Na kraju, te „fantastične žene“ moraju da budu spremne i da plate debelo za ovaj luksuz egzotičnog života bez muškaraca – sedmodnevni boravak na SuperŠi ostrvu navodno košta oko 4.000 evra.

***

Bonus video: Nacionalni parkovi u Srbiji

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar