Jedna je od najlepših plaža u Evropi, ali i najčudnijih.

Lista portala The World’s 50 Best Beaches osmišljena je uzimajući u obzir prirodne lepote, prostor, popularnost, aktivnosti na plaži, čistoću i mirnoću mora, a glasalo je više od 750 najpriznatijih i najiskusnijih svetski uticajnih putopisaca, novinara i stručnjaka.

Lucky Bay u Australiji zauzela je prvo mesto, zahvaljujući svom čistom pesku, tirkiznoj vodi i populaciji kengura, prenosi Index.hr.

Anse Source D’Argent, na Sejšelima je na drugom mestu, i „oduzima dah, sa granitnim stenama duž obale i ružičastim peskom koji je savršen kontrast kristalno čistoj, tirkiznoj vodi“, a treće mesto zauzela je Hiden Beach na Filipinima, koja je skrivena iza visokih krečnjačkih stena, zbog kojih je nemoguće videti spolja – do male uvale se može doći samo čamcem, a zatim plivanjem kroz mali otvor.

Pročitajte još:

Čak tri plaže u Grčkoj ušle su u top 50. Na devetom mestu nalazi se plaža Navagio, na Zakintosu u Grčkoj koja je poznata po olupini napuštenog broda, na 32. je plaža Mirtos koja se nalazi na ostrvu Kefalonija u Grčkoj, a tu je i prelepa Balos plaža na Kritu.

Na ovoj listi našla se i jedna hrvatska plaža. Reč je o plaži Pasjača u Konavlima, koja je na ovoj prestižnoj listi zauzela 39. mesto. Ova plaža se nalazi na usamljenom, nepristupačnom mestu gde se stene Konavo strmo spuštaju u Jadransko more. Do ove prelepe plaže, okružene prirodnim lepotama, možete doći spuštanjem niz stepenice u stenama.

Pasjača je na portalu European Best Destinations proglašena za najbolju evropsku plažu u 2020. godini.

„Smeštena u podnožju litice, ova plaža je pravo čudo“, piše European best destinations i podvlači da je nastala „zajedničkim radom prirode i čoveka“. „Kad je 1955. godine probijen tunel do mora preostalo kamenje ostavljeno je na obali, a u nekoliko godina more je to kamenje pretvorilo u šljunak, a zatim u pesak. Tako je rođena Pasjača. Nakon nekoliko godina more je odnelo sav pesak, pa su lokalci donosili novi kamen koji se pretvarao u šljunak pa opet u pesak. Tako će činiti opet i opet da bi očuvali svoj mali raj“.

***

Bonus video: Najlepše plaže