Posidi
Posidi; Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sudeći po aktuelnim pretragama na Guglu, ovo mesto u Grčkoj je najinteresantnije Srbima za leto 2023.

Srbi ovih dana na Googleu najviše pretražuju grčku Posidi plažu koja je poznata po tome što stalno menja oblik. Međutim, poznata je i kao jedna od opasnijih.

Ova plaža je prošle godine izazvala dosta pažnje zbog nestanka trojice makedonskih turista u uzburkanom moru kod Posidija na Halkidikiju, međutim, čak ni činjenica da se pokazala kao jedna od najopasnijih – ne umanjuje njenu atraktivnost.

Posidi se nalazi na jugozapadnoj obali Kasandre, od Soluna je udaljen oko 100km, a od Beograda oko 740km. U pitanju je namenski izgrađeno turističko mesto, ušuškano u brda i zelenilo, a glavni adut je „plaža koja nestaje“.

Pročitajte još:

Naime, zbog plime i oseke, oblik ove plaže se menja i uvek je drugačiji, najviše zahvaljujući neobičnom Posidi rtu.

Plaža je uska i dugačka, organizovana i proteže se sve do čuvenog rta odnosno peščanog spruda koji zalazi duboko u more. Dug je oko kilometar, totalno neuređen i nikad nije gužva.

Kažu da se tu osećate kao u pustinji usred mora i to u nekim egzotičnim krajevima, pošto je pesak sitan i skoro beo, a more prelepo čisto i tirkizno.

Međutim, kupanje se tu ne preporučuje, ma koliko primamljivo bilo.

Pročitajte još:

„Grčki kutak“ je nedavno podelio izjavu starije meštanke: „Posidi je tačka koja spaja Solunski zaliv sa Egejskim morem. Oblik ove plaže se menja usled plime i oseke… Kada duva severac vrh (ili Miti-nos, kako ga Grci zovu) okreće se ka Solunskom zalivu, a kada duva južni vetar, okreće se na suprotnu stranu, ka mestu Posidi. U okolini, u svim vremenskim uslovima, ima jakih struja. Stariji su nam uvek govorili da se nikada ne kupamo na samom vrhu Posidi plaže jer struje vuku kao usisivač. Poslednjih godina se dešava upravo suprotno. Mnoštvo turista se kupa ne mareći za struje. Svake godine se neko udavi baš ovde.“

***

Bonus video: Top 5 najlepših „divljih“ plaža u Crnoj Gori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar