Najviši na svetu: Anđeoski vodopad – vredan dalekog puta

Podeli:
Angelovi slapovi Venezuela
Angelovi slapovi Venezuela Foto:Shutterstock

Reč je o najvišim (neprekinutim) vodopadima na svetu. Voda pada s visine od čak 979 metara te potom puni reku Kerep, piše punkufer.dnevnik.hr.

Nacionalni park Canaima u Venecueli jedno je od onih mesta sveta za koje se isplati otići daleko. S površinom od čak 30.000 kvadratnih kilometara, jednak je državi poput Belgije, ali tek je drugi po veličini nacionalni park u Venecueli (prvi je Parima Tapirapecó).

Zbog neverovatne lepote prirode, i UNESCO ga je proglasio svetskom baštinom. U svetu je poznat po slavnim Angelovim vodopadima.

Angelovi slapovi Venezuela
Angelovi slapovi Venezuela Foto:Shutterstock

Slap se već hiljadama godina obrušava u tzv. Đavolji kanjon.

Koja simbolika – da slapovi anđeoskog imena propadaju u Đavolji kanjon, možda bi neko pomislio. To nas dovodi o učestale zablude o imenu vodopada…

Vodopadi netačnog imena?

Ponekad ih možete videti i (pogrešno) prevedene kao Anđeoske vodopade. Ali oni nisu dobili ime po anđelu, već po američkom pilotu Džejmsu Angelu, koji je 1933. godine prvi preleteo preko vodopada.

Na tom području tražio je zlato, a pronašao nešto još vrednije. Impresioniran njihovom veličinom, ispričao je što je video kad se vratio kući, a njegova svedočanstva obišla su naslovnice medija.

Angelovi slapovi Venezuela
Angelovi slapovi Venezuela Foto:Shutterstock

Tek 1939. godine vodopadi su i službeno dobili ime Angelovi vodopadi kada su venecuelske vlasti „pročešljale“ celo područje i podnele stručni izvještaj. James (Jimmy) umro je od posljedica avionske nesreće 1956. godine, a njegov je pepeo rasut je po vodopadima. Aviončić kojim je preleteo područje danas je izložen u muzeju Ciudad Bolivara.

Hugo Čavez, bivši predsednik Venecuele koji je preminuo 2013. godine, za svog mandata je predlagao da se vodopadi zovu Kerepakupai-merú. Tako ga, naime, zove autohtono pleme Pemon koje tu živi, a prevodi se kao „vodopadi koji dolaze iz najdubljeg, najskrovitijeg mesta“.

Kako god ga zvali, jedno je sigurno – to čudo prirode svaki posetitelj pamtiće do kraja života.

Komentari

Vaš komentar