Najlepše ulice Srbije: One čuvaju srce grada

Putovanja 16. dec. 202016:18 > 17:35
Podeli:
Foto:Shutterstock/ma eyewink/alionabirukova

Ulica generala Drapšina u Kikindi se još pre nekoliko godina našla na listi 50 najlepših ulica na svetu - koje ulice srpskih gradova mogu da joj pariraju?

Nije ni čudo što se ova ulica u Kikindi našla među najlepšim, prema izboru magazina „Architecture and design“ – krasi je prelepi drvored, ispod kojeg se kriju kuće sa živopisnim fasadama.

Dobro došli u jednu od najlepših ulica na svetu. To ne kažem ja (mada ni moj zaključak nije mnogo drugačiji) već…

Posted by Brana's Divine World on Среда, 05. август 2020.

Izdvojili smo još nekoliko ulica u Srbiji kojima je zaista uživanje proći. Ulice smo naveli nasumičnim redom.

Skadarska, Beograd

https://www.instagram.com/p/CDMYQy0J5wd/

Boemska četvrt sačuvala je šarm prošlih vremena – nekada su u njoj živeli glumci, a zatim i mnogi pesnici, pisci i slikari. Najčuvenija je po svojim kafanama, koje su jedna od turističkih atrakcija Beograda, ali su i lokalcima omiljeno mesto za provod.

Gospodar Jevremova, Šabac

Ova prelepa ulica ima bogatu istoriju – formirana je pre 1826. godine, a naziv je dobila po mlađem bratu Miloša Obrenovića. Gospodar Jevrem je u toj ulici podigao svoj konak, tada najreprezentativniju građevinu, ne samo ove ulice već i samog Šapca. Jevremov konak bio je prvi knežev konak u Srbiji. Ulicu krase brojne građevine podignute u rasponu od skoro dva veka, mada je najveći broj sazidan tokom prve polovine 20. veka.

Knez Mihailova, Beograd

Možda najpoznatija ulica u Srbiji obavezna je tura za sve posetioce Beograda. Lokalcima je prečica do Kalemegdana, pa se često zaboravlja njena istorija. Ulica je formirana 1867. godine, prema planu prvog srpskog urbaniste, Emilijana Josimovića, koji je i zaslužan za današnji izgled strogog centra grada i njegove okoline. Knez Mihailova čuva najznačajnije zgrade Beograda – od Palate Albanija, preko kafane „Ruski car“, Palate „Zora“ do zgrade SANU…

Zmaj Jovina, Novi Sad

Mnogima najlepša ulica Novog Sada kroz istoriju je često menjala nazive. Bila je poznata po brojnim zanatskim radnjama, a u njoj su se oduvek mešali istočni i zapadni uticaji. Danas je pešačka zona prepuna kafića i radnji i vrvi od života.

Omladinska, Kraljevo

Ova lepa ulica je glavno stecište Kraljevčana, preko dana za šetnju, dok je uveče prepuna mladih. Ulica vodi ka prostranom Trgu srpskih ratnika, a ispunjena je radnjama i baštama kafića.  Postojala je inicijativa da joj se vrati stari naziv po kralju Milanu, ali je kod mnogih građana ova ideja naišla na otpor.

Milana Obrenovića, Niš

Najprometnija niška ulica svoj život započela je još u 18. veku kao Pokrivena čaršija. Oslobađanjem od Turaka postaje ispunjena srpskim zanatskim radnjama. Najveću promenu u izgledu doživela je između dva svetska rata, a za vreme SFRJ menjala je i ime u ulica Pobede, ali joj je kasnije vraćen stari naziv. Preko leta, dužinom cele ulice, prostiru se bašte raznih kafića. Takođe postoji veliki broj radnji i lokala. U ulici se nalaze i tržni centri.

Tešnjar, Valjevo

Ovo je još jedna stara gradska četvrt, čija je istorija duga i bogata. Njegova arhitektura je vrlo skromna i ilustruje ekonomske prilike vremena u kom je nastala. Okosnicu današnjeg jezgra čini dvadesetak kuća koje su sačuvale svoj prvobitni oblik. Dvorišta su kaldrmisana, uzana, dugačka, sa dosta cveća i drveća. Ulica je danas omiljeno mesto susreta Valjevčana.

Korzo, Subotica

Korzo je glavna ulica Subotice koja je nastala na starom trgovačkom putu. Tokom istorije je često menjala ime a današnji naziv sugeriše da je ona omiljeno šetalište Subotičana. Ulicu krase palate od neorenesansnih preko klasicističkih, eklektičkih, secesijskih pa sve do modernih građevina.

Promenada, Vrnjačka Banja

Centralno mesto Vrnjačke Banje je Promenada, šetalište koje se prostire uz Vrnjačku reku, dok su sa druge strane smešteni kafići, restorani, prodavnice… U ulici se nalaze i bioskop, kao i gradska biblioteka Dr Dušan Radić. Vrnjačka Banja je najživlja leti, kada je Promenada prepuna turista, posebno za vreme održavanja festivala Lovefest. Ali i van sezone ova ulica je mesto na kojem se uživa u ispijanju kafe, ručavanju i druženju.

Dunavska, Novi Sad

Još jedna atrakcija Novog Sada spaja Zmaj Jovinu i obalu Dunava. Gusto zbijene jednospratnice u prvom delu ulice kriju razgranatu mrežu pasaža u kojima su prodavnice, restorani, poslastičarnice. Tu se takođe nalaze i Zbirka strane umetnosti, Muzej Vojvodine i Muzej savremene umetnosti Vojvodine.

Još lepota Srbije:

Kosančićev venac, Beograd

Ovaj mirni deo Beograda je jedan od retkih u kojem je originalna arhitektura očuvana. Ime je dobio po Ivanu Kosančiću, čuvenom vitezu koji je bio obrazovana i ugledna ličnost svog vremena. Stecište je umetnika – na broju 12 se nalazila kuća slikara Milije Markovića Raspopa, gde je Stevan Todorović je držao časove crtanja, slikanja, glume, muzike, književnosti, ali i telesnog vežbanja i mačevanja. Na broju 19 nalazi se prelepa kuća Mike Alasa, danas poznata kao Kuća slikara, jer su u njoj sobe dobijali umetnici. Tu je nekada bila i Narodna biblioteka, stradala u bombardovanju – kada su na njenom mestu rađena arheološka iskopavanja, pronađeno je na desetine hiljada ugljenisanih knjiga.

Kralja Petra Prvog, Sombor

Glavna ulica vojvođanskog grada postoji još od 18. veka.  U tom periodu je sa njene južne i sa severne strane bila okružena šancem sa vodom te je ulaz u ulicu sve do polovine 19. veka bio moguć samo preko dva mala drvena mosta. Izlazi na dva prelepa gradska trga – Županijski i Svetog Đorđa. Duž ulice se prostiru zgrade od velikog istorijskog značaja: od kuće dr Koste Popovića, preko Singerove zgrade, do Gradske biblioteke…

Gospodska, Zemun

Ova ulica postoji još od 18. veka, kada je Zemun bio zanatlijsko mesto, trgovište za poljoprivredno i pogranično stanovništvo, kao i mesto gde se carini roba koja iz Turske prelazi u Austriju, što je uticalo na razvoj urbane strukture naselja. Ulicu su i tada krasile jednospratne kuće u čijim se salonima odvijao društveni život. Ostala je srce Zemuna, a takođe je rekonstruisana više puta – poslednje sređivanje ove ulice bilo je predmet kontroverze.

***

Bonus video:

Ukoliko smo propustili da navedemo neku lepu ulicu koju volite, pišite nam u komentarima!

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar