Atina
Atina; Foto: villorejo / Alamy / Alamy / Profimedia

Cene pale za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Atina je proglašena za najbolje mesto za jeftin gradski predah na evropskom kontinentu, a cene su pale za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Analiza 20 gradova koju je sprovela britanska Post Office Travel Monei pokazala je da grčka prestonica nadmašuje tradicionalnije niže cene u istočnoj Evropi po nizu tipičnih turističkih troškova.

Ukupan račun za boravak u Atini, uključujući obroke, hotelski smeštaj, karte za atrakcije i lokalni prevoz, iznosio je 207 funti, u poređenju sa 218 funti za Lisabon, koji je bio na drugom mestu, prenosi RTCG.

Niske cene u Atini uključuju 38,96 funti za večernji obrok za dvoje sa vinom, 89 funti za dve noći u hotelu sa tri zvezdice i 7,79 funti za 48-časovnu kartu za javni prevoz. Putničkim automobilom ili autobusom iz Beograda do Atine potrebno je oko 11 sati vožnje bez pravljenja pauza, a avionski letovi traju oko sat i po.

Pročitajte još:

Sledeća tri najjeftinija mesta bila su Krakov u Poljskoj sa 219 funti, Riga u Letoniji sa 220 funti i Budimpešta u Mađarskoj sa 221 funti.

Na drugom kraju kontinenta, šest gradova košta najmanje dvostruko više od putovanja u Atinu, a Amsterdam košta 593 funte.

Zatim slede Venecija sa 457 funti, Kopenhagen sa 456 funti, Dablin sa 436 funti, Pariz sa 423 funti i Stokholm sa 421 funtom, prenosi Skaj njuz.

Pročitajte još:

Nik Boden, šef Britanske pošte, rekao je da će dva od pet onih koji planiraju da putuju u inostranstvo ove godine napraviti pauzu u gradu, što će to učiniti najpopularnijom vrstom odmora, i savetovao putnicima da „uradite svoj domaći zadatak i provere cene pre vi rezervišete“.

„Ustaljeni favoriti poput Pariza, Amsterdama i Venecije možda su najbolji izbor među turistima koje smo anketirali, ali su i skupa mesta za posetu. Atina i Lisabon su upola niže i nude sunčanu jesensku klimu, kao i niske cene“, rekao je Boden.

***

Bonus video: Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Grčka: Letovanje van sezone jeftinije 30 posto

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram