Mračna priča iza kuća u Italiji koje se prodaju za dolar

Podeli:
Kastropinjano
Foto: Angelo Ferron / Panthermedia / Profimedia

Desetine gradova u Italiji prodaju napuštene kuće po smešnim cenama, a oduševljeni kupci iz celog sveta pokušavaju da obezbede sebi nekretninu u prelepim regionima zemlje. Međutim, nije sve tako bajno - ima i onih koje su ove prodaje užasno pogodile.

Inicijative italijanskih gradića činile su se fantastičnim, jer umiruće zajednice dobijaju priliv novog života i investicija, kako oronula imanja oživljavaju. Ali postoji problem.

Sada porodice prvobitnih vlasnika napuštenih domova počinju da se javljaju kako bi polagali svoja prava na stare kamene građevine, ukazujući gradskim vlastima da je trebalo da ih kontaktiraju kako bi ih obavestili o prodaji.

Pročitajte još:

Među onima koji sada osporavaju potencijalnu prodaju jedne od kuća je i Džosi Facini iz Kanade. Njena baka, Konsilija Scapilti, migrirala je u Kanadu pedesetih godina prošlog veka, ostavivši za sobom slatku malu kamenu kućicu u centru grada Kastropinjano u italijanskom južnom regionu Molise, koju je porodica redovno posećivala tokom proteklih godina.

Nakon što je pročitala o planu grada da prodaje napuštene kuće, Facini je počela da se brine zbog otimanja imovine – pa je i mesecima pokušavala da potvrdi svoje vlasništvo nad domom.

I nije jedina. Uprkos naporima lokalnih vlasti da kontaktiraju porodice prvobitnih vlasnika, drugi kažu da se takođe plaše gubitka domova svojih predaka, a imaju problem da dokažu vlasništvo  zbog udaljenosti, vremena i pravnih komplikacija.

Facini je odgovor gradonačelnika Kastropinjana dobila tek nakon osam meseci. Grad ima otprilike 100 napuštenih zgrada, ali gradonačelnik Nikola Skapilati kaže da želi da zainteresovane stranke spoji sa pravom kućom za njih. Kaže da istovremeno kontaktira stare vlasnike i nove kupce, kako bi osigurao da potražnja zadovolji ponudu.

Nakon što je dobio hiljade mejlova od zainteresovanih kupaca, Skapilati kaže da je poslao otprilike 20 pisama originalnim vlasnicima raštrkanim širom sveta. Gradonačelnik kaže da će zapleniti imovinu i prodati je novim kupcima ako prvobitni vlasnici ne odgovore u razumnom roku sa detaljima o svojoj nameri da obnove zgradu ili je predaju vlastima. Kaže da su imanja opasna i dotrajala.

Prema zakonu, svako ko poseduje imovinu u Italiji mora održavati tako da njeno stanje nikome ne nanosi štetu. Ako to ne učine, može doći do novčanih kazni i zaplene.

Sicilijanski grad Musomeli ima sličan slučaj, pa su zato osnovali agenciju za vezu između starih i novih kupaca. Do sada je grad uspešno prodao stotine jeftinih domova, izjavio je zamenik gradonačelnika Toti Nigreli. Kaže da je barem jedna porodica iz Argentine, u koju su proteklih decenija migrirali mnogi meštani, stupila u kontakt raspitujući se i polažući pravo na potencijalnu staru porodičnu kuću.

Oni pak imaju pozitivna iskustva – jer stari vlasnici rado prepuštaju imanja novim kupcima.

„Bili smo tako srećni što smo raspolagali tetkinom kućom i upravo smo je poklonili gradskim vlastima. Moj otac ju je nasledio, ali nikad ne idemo tamo, godinama je bilo prazno. Kakva je svrha da je zadržim?“, kaže Antonieta Lipani, italijansko-švajcarska stanovnica Ženeve čija je porodica migrirala iz Musomelija.

Za to vreme u Kastropinjanu, gradonačelnik kaže će rado sarađivati sa Džosi Facini kako bi rešio njen problem. Ne misli da je kuća njene bake prodata.

Pročitajte još:

„Ne otimamo nikome imanje, ne želimo da oduzmemo kuću nekoj porodici, već upravo suprotno. Oduševljeni smo što je naš projekat stvorio entuzijazam i bacio Kastropinjano u centar pažnje, što privlači ljude željne da udružimo snage u oporavku naše divne zajednice“, rekao je.

Facini kaže da bi se preselila u Kastopinjano ako može da dokaže vlasništvo nad kućom.

„To je jedino što mi je ostalo od mame, volela bih da to zadržim. Želim da odem i živim u kući, pokažem je svojim rođacima koji je nikada nisu videli. Volela bih da radim zajedno sa gradonačelnikom kako bih pomogla Kastropinjanu da ponovo procveta. Bila bih najveća ambasadorka ljudima koji žele da tamo kupe kuću“, kaže za CNN.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar