Podeli
Menton
Foto: ImageSource / Profimedia

Na francuskoj rivijeri krije se grad šarenih zgrada, plaža koje oduzimaju dah, ali i burne prošlosti. Za mnoge turiste ovaj gradić je još uvek neotkriven.

Malo ko je čuo za Menton. Dođete li u ovaj francuski grad na odmor, nećete zažaliti.  Ovo je jedan od gradova u Francuskoj koji ima najviše sunčanih dana godišnje, izlazi na more i prepun je predivnih peščanih plaža.

Još sredinom 19. veka su bogati ruski i engleski plemići dolazili na odmor i terapiju baš u Menton. Verovalo se da klima pogoduje bolesnicima koji su patili od tuberkuloze. Kako su dolazili na duži period, bogataši su izgradili i svoje vikendice, piše Punkufer.

Grad je tako danas prepun lepih vila i raskošnih mediteranskih vrtova. Jedan od njih, Jardin Serre de la Madone prostire se na čak šest hektara – poznat je po retkim i egzotičnim biljkama sa svih strana sveta, a otvoren je za javnost.

Oni koji su dolazili u Menton često su tu i umirali. Tako je čak i gradsko groblje odraz raskoši u kojoj su uživali u toku života. Na brdu iznad grada smestilo se groblje upadljivog izgleda, s mnoštvom lepih mauzoleja. Isplati se baciti oko, ako već ne na groblje, onda na grad koji se odavde pruža kao na dlanu.

Menton je gradić čije su ulice često vrlo brdovite, pa koliko god da želite biti trendi i moderni u Francuskoj, pokušajte to ipak s nekim šik patikama.

Pročitajte još:

Limun je hit u Mentonu, do te mere da imaju i poseban oblik dekorisanja posuđa s dezenom limuna, a imaju i Festival limuna koji se održava sredinom februara. Proizašao je iz potrebe stanovnika, a naročito onih zaposlenih u turizmu, da unesu malo života u grad nakon dugog dosadnog januara. Kako je Menton dugo bio jedan od glavnih izvoznika limuna širom Evrope, tako je i karneval posvećen tom citrusnom voću.

U to doba u Mentonu niknu ogromne skulpture i makete napravljene od, pogađate – limuna. Prizori su neverovatni, pa ako već planirate odlazak, bilo bi šteta propustiti tu neobičnu manifestaciju. Svaka godina ima svoju temu, a do sada su najpopularniji bili Bolivud, Putovanje oko sveta u 80 dana, francuske regije, velike civilizacije, Diznilend, Pinokio, Asteriks, horoskopski znakovi, cveće sveta… Posetila ga je i engleska kraljica Viktorija 1882. godine.

Kraljica Viktorija reklamirala ga je pak među britanskim svetom, pa ga je i sam Čerčil kasnije ovekovečio na svojim slikama. Šon Koneri odabrao ga je za snimanje scena u filmu “Nikad ne reci nikad”.

Svega deset odsto lokalnog stanovništva još govori svoj jezik: zove se mentonask, a reč je o posebnom dijalektu koji se uči u školama. Francuski je ipak glavni, a mentonask se koristi u ruralnim delovima i selima oko grada. Službeni turistički slogan Mentona je “Moj grad je vrt” – zar nije to samo po sebi dovoljno da poželite da se teleportujete u ovaj biser Francuske rivijere?

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar