Podeli
ostrvo; Italija
Foto: donato r / Alamy / Profimedia

Sa smaragdno-zelenim vodama, plavim nebom i impresivnim pejzažom, Zanone ima sve što očekujete od italijanskog ostrva. Ali, osim prirodnih lepota, ostrvo je poznato po divljim orgijama zloglasnog italijanskog plemića.

Velika atrakcija ostrva je mračna, seksi prošlost, koja se uglavnom vezuje za markiza Kasati Stampa i njegovu suprugu Anu Falarino, glumicu.

Izolacija ostrva učinila ga je savršenim mestom za održavanje maskiranih zabava koje bi kulminirale razuzdanim scenama koje podsećaju na one iz filma “Širom zatvorenih očiju” Stenlija Kubrika.

Pročitajte još:

Gosti i domaćini su obilno pili u markizovoj čuvenoj vili. Prema glasinama, u njoj se nalazila i “skrivena soba sa ogledalom” za špijuniranje seksualnih sesija.

Markiz je bio razvratni čovek, voajer koji je voleo da fotografiše svoju ženu u seksu sa drugim mlađim momcima. Među muškarcima koji su bili seksualni partneri Ane bio je i Masimo Minorenti, mladi Italijan povezan sa desničarskim krugovima. On je, nakon kratkog pojavljivanja u porno filmovima, radio kao pratnja starijih bogatašica.

Ana Falarino je počela da se viđa sa Minorentijem bez prisustva markiza. Kada je saznao za to, 30. avgusta 1970. upao je u izbezumljenom stanju u njihov dom i zamolio sluge da ga ne uznemiravaju.

Ušao je u dnevnu sobu u kojoj su ga čekali Ana i Minorenti i ispalio je rafal metaka u par. Zatim je pucao sebi u glavu.

Stanovnici koji žive na obližnjem ostrvu Ponza, odakle polaze ture sa vodičem, još uvek se sećaju skandaloznog para.

“Svi smo znali šta se tamo dešava”, kaže turistički vodič Rikardo Peci za CNN.

“Nazvano je ostrvom seksualnih zabava, ali niko nikada o tome nije progovorio ni reči”, dodaje.

Danas na Zanoneu nema ničega, čak ni kafića. Tu su samo svetionik i markizova nekadašnja vila sa pogledom na more, koja je dosta propala. Sagrađena je 30-ih godina prošlog veka i nasleđivali su je plemići iz generacije u generaciju.

Italijanska aristokratija je oduvek koristila ostrvo kao privatni lovni rezervat, naseljavajući ga stotinama divljih ovaca. Ovce, jedini moderni stanovnici Zanonea, sada su zaštićena vrsta.

Markizova vila smeštena je na tlu srušenog srednjovekovnog samostana – pa je bila čudna mešavina svetog i bogohulnog. Sada je u državnom vlasništvu.

Turisti samo mogu da sa broda doplivaju do privatne plaže na kojoj je markizova supruga nekada uživala. Nije moguće prenoćiti na ostrvu, tek se ponekada dozvoli kampovanje naučnicima koji proučavaju morski život i ptice.

Kada sunce zađe, turisti se vraćaju na Ponzu svojim čamcima, a Zanone ostaje zabranjeno ostrvo, ljubomorno čuvajući svoje mnoge tajne.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar