planinski vrh
Foto: Michael Runkel / imageBROKER / Profimedia

Veličanstvene moćne planine.

Najviši vrh sveta, Mont Everest, osvojen još sredinom prošlog veka i danas je jedan od najtežih uspona za profesionalne planinare. Ali ima mnogo vrhova koji su još uvek neosvojeni iz raznih razloga, od kojih su glavni oni verski, ali i pretežak teren i vrlo loši vremeni uslovi.

Jedna od zemalja u kojoj ima skoro pa najviše neosvojenih vrhova je Nepal. Japanskoj novinskoj agenciji nepalski ministar je rekao kako u zemlji imaju 1.500 vrhova, od kojih je za penjače otvoreno samo 326, a do proleća 2023. godine nameravaju da daju pristup alpinistima i planinarima da se popnu na još 165. Reč je o vrlo visokim planinama jer se u Nepalu one niže od 5.500 metara ne smatraju „vrhovima“.

Iako mnogi misle da jako dobro poznajemo svet u kojem živimo, to i nije baš tačno. Brojni strastveni alpinisti i planinari složiće se da je na svetu mnogo više neosvojenih vrhova nego onih osvojenih, a na sajtu jutarnji.hr pišu koji su to najpoznatiji vrhovi planina na koje još uvek nije kročila ljudska noga.

Smatra se da je najviša planina na koju se još niko nije popeo Gangkhar Puensum (7.570 metara nadmorske visine) u Butanu. Razlog je vrlo jednostavan. Butan je 2003. godine u potpunosti zabranio alpinizam u celoj zemlji. Iako je pre toga bilo nekoliko pokušaja da se osvoji ovaj vrh, ekspedicije su bile neuspele. Butanci smatraju da su planine sveta mesta na kojima žive duše, a ova planina u doslovnom prevodu nosi naziv Beli vrh tri duhovna brata. Gangkhar Puensum se nalazi na granici Butana i Kine.

Druga po visini neosvojena planina je Muchu Chhish (7.453 metara nadmorske visine), koja se nalazi u Pakistanu, ali Indija takođe polaže prava na nju jer se nalazi u spornoj regiji. Međutim, politika ovde nije razlog zašto se još niko nije popeo na sam vrh ove planine, nego je reč o tome da je on teško dostupan jer ga okružuje Batura, najveći nepolarni lednik na svetu.

Manje poznato ime ovog vrha je i Batura V, jer je reč o vrhu u planinskom lancu Batura Muztagh i nalazi se na zapadu masiva Karakorum. Još uvek neosvojen, vrh planine Muchu Chhish i dalje je veliki beli kit mnogih alpinista koji ne odustaju od ideje da ga prvi osvoje. Još 1999. godine jedna ekspedicija je propala, a ona nedavna, 2014. godine, bila je uspešna do 6.000 metara, kada su članovi zbog nepovoljnih vremenskih uslova i nedostupnog terena morali da se vrate. Ima nekoliko najava da bi se uskoro moglo krenuti s novim pokušajem osvajanja, ali to tek treba videti. Oko Muchu Chhisha mnogo je kontroverzi. Naime, mnogi smatraju da ga ne treba ubrajati među planine koje nisu osvojene jer nije reč o samostalnoj planini, nego o delu masiva Karakorum. Ali njegov vrh i dalje stoji kao jedan od popularnijih neosvojenih vrhova koji oduševljava svojom lepotom.

Inače, masiv Karakorum sadrži neke od najtežih uspona na svetu, uključujući onaj na drugoj najvišoj planini na svetu K2 (8.611 metara nadmorske visine). Karakorum se proteže kroz čak tri države – Pakistan, Indiju i Kinu i u okviru njega je čak 60 vrhova iznad 7.000 metara i čak četiri iznad 8.000 metara. Taj je masiv mnogo manje naseljen od Himalaja zbog težih vremenskih uslova – tamo su smeštena čak četiri lednika i usponi su ekstremniji i mnogo ređi.

Pročitajte još:

Prema visini, treća po redu planina na koju se niko nije popeo je Labuche Kang III u Tibetu. Uzdiže se na 7.250 metara nadmorske visine i jedna je od najviših planina koja i dalje stoji neosvojena. Iako nema zabrane za penjanje na ovu planinu, nedostupna je zbog loših vremenskih uslova. Upravo je zbog toga ekspedicija koju je činilo 17 alpinista odustala od svog uspona na vrh nakon 6.276 metara.

Planina koja je ostala neosvojena nakon što se zadnji pokušaj završio smrtnim ishodom je Karjiang. Reč je o najvišem vrhu (7.221 metar nadmorske visine) istoimenog planinskog lanca koji se nalazi na području Tibeta, u neposrednoj blizini granice s Butanom. Planina je neosvojena zbog teških i nepovoljnih vremenskih uslova.

Još jednom tibetanskom planinom još uvek niko nije kročio. Reč je o Kailashu s najvišim vrhom na 6.714 metara nadmorske visine. Iako je dostupna i teren nije toliko opasan, na ovu planinu zabranjeno je penjati se iz religijskih razloga. Kailash smatraju svetom čak četiri religije – predbudistička religija Bön, budizam, džainizam i hinduizam. Veruje se da penjanje na vrhove svete planine krši svetost planina i uznemiruje duhovnu i božansku energiju. Kineske vlasti jednom su dopustile pokušaj da se ona osvoji, ali naišli su na čvrsti otpor lokalne, ali i međunarodne zajednice.

Nešto niži od 7.000 metara nadmorske visine, 6.993, jeste sveti vrh planine Machapuchare u Nepalu. Smatra se da je upravo taj vrh dom jednog od božanstava u hinduističkom trojstvu, Šive, te da upravo zato nikada neće biti osvojen. Deo je masiva Annapurna, na kojem se nalazi još nekoliko svetilišta, a nepalska vlada zbog svetosti je odlučila da neće davati dozvole za penjanje, pa je planina zabranjena za bilo kakvu vrstu planinarenja. Annapurna se smatra najopasnijim planinskim masivom na svetu.

Iako nije ni približno visoka kao ostale (3.110 metara nadmorske visine) i ne nalazi se ni na jednom od kontinenata na kojima su dosad pomenute planine, vredi da bude na ovoj listi. Reč je o Mount Siple na Antarktiku, čiji je vrh neosvojen upravo zbog velike količine leda i snega koji ga prekrivaju. Ekstremni vremenski uslovi i nedostupnost čine ovaj vrh jednim od neosvojenih. Postoje sumnje da je Mount Siple zapravo ugašeni vulkan prekriven glečerom. Nikada nije zabeležen pokušaj osvajanja ovog vrha, a smatra se da ga i neće biti dok se ne sazna nešto više o njemu, što je vrlo teško s obzirom na izuzetno težak teren.

BONUS VIDEO: Prelepi Bondi bazeni u Tihom okeanu