prašuma srbija
Foto:shutterstock

Da li ste posetili jedinu prašumu u Srbiji?

Da bajke postoje, a sa njima i začarane prašume neopisive lepote, poverovaćete nakon što upoznate jedinu prašumu u Srbiji. Ispod Kučajskog neba, na 37 hektara, krije se prava oaza netaknutog mira i strogi rezervat prirode I kategorije pod zaštitom države.

Reč je o jedinoj srpskoj prašumi u kojoj vladaju samo pravila koja je priroda propisala. Njih tri veka, a možda i duže, ljudi nisu prekršili. Rezultat je, naravno, očaravajuć.

Zaštitini znak ovog prirodnog blaga istočne Srbije predstavljaju stoletna stabla bukve koja ovde rastu duže od 350 godina. Impresivnom visinom koja dostiže i do 45 metara i raskošnim zelenim krošnjama, ova stabla Vinatovači daju poseban šarm i lepotu, pišu na sajtu Serbia.com.

Pored fascinatnog zelenila koje odmara oči, u jedinoj prašumi u Srbiji naići ćete i na raznoliko biljno rastinje i divljač. Ne smemo da zaboravimo ni umirujuće zvuke leve pritoke reke Resave – potok Vinatovac. Njegovo žuborenje i savršeno čist vazduh odvešće vas u neku drugu dimenziju, onu u kojoj je priroda prepuštena samoj sebi.

Ono što je, takođe, karakteristično za ovaj nestvarni raj na zemlji jeste da ovde ne samo da nije posečeno nijedno stablo već ni odneto ili pomereno. Jednostavno, kad neko drvo padne pod uticajem snega, vetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se. A to znači: potpuno očuvana priroda, bez i najmanje ljudske intervencije.

Specifičan prirodni rezervat mračne bukove šume nalazi se na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara i još uvek predstavlja skriveni dragulj koji nije poznat široj javnosti. Zbog toga je jedinstveno iskustvo i neponovljiva avantura šetati područjem netaknute prirode uz veliku napomenu – da ne uništavamo i čuvamo naša prirodna bogatstva!

A ako vas put nanese u te krajeve, obiđite i mesto gde se prepliću bogata istorija, kultura i fascinantna netaknuta priroda Resavskog okruga – Despotovac. Istražite i Resavsku pećinu, čija se starost procenjuje na oko 80 miliona godina i čiji ukrasi važe za najlepše u regionu. Možete i da uživate u lepoti i veličanstvenosti pravog bisera srpske srednjovekovne kulture – manastiru Manasija.

BONUS VIDEO: Posetili smo Bajfordovu šumu s najmlađim travarom Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram