Jeftine avio karte; FOTO: Profimedia.rs

Za neka putovanja, avionska karta ispostavi se kao najveći trošak. Srećom, postoje načini da se ta cena umanji čak nekoliko puta.

Sajt Pouted donosi 10 trikova koji bi mogli da vam pomognu da uštedite stotine evra na avionske karte.

Budite fleksibilni s datumima

Ključno je da budete veoma fleksibilni kada birate datum putovanja sa bilo kojom aviokompanijom, jer cene variraju od dana do dana. Na primer, cene karata za letove ponedeljkom se dosta razlikuju u odnosu na subotu i nedelju. Takođe, treba da zapamtite da ne kupujete avionske karte utorkom, kad se drže visoke cene. Bolje je da to učinite nedeljom, jer se tad obično nude veliki popusti.

Plaćajte unapred

Mnogi i ne znaju koliko bi mogli bolje da prođu ako bi plaćali karte nekoliko meseci unapred. A i logično je. Na primer, ako planirate da posetite odredište tokom decembra u susret Novoj godini, očekujete da budu visoke cene karata. Ipak, iste avionske karte možete kupiti nekoliko meseci ranije i izbegnete naduvane cene koje će doneti praznična sezona.

Koristite pretraživače

Neke avio kompanije još niste otkrili, a ponudiće vam visokokvalitetne usluge po povoljnim cenama. Jedan od načina da ih pronađete je korišćenje pretraživača. Postoji mnogo sajtova koji vas upućuju na aviokompanije sa jeftinijim cenama, a koji pokrivaju i vaša odredišta.

Tražite greške

Na sajtovima aviokompanija promiču greške zbog kojih su određene cene nerealno snižene. Te greške se dešavaju zbog greške konverzije valuta, ljudske greške ili čak problema sa računarom. Fora je u tome da  možete da ih iskoristite pre nego što budu ispravljene. Na primer, snimili ste i kupili avionsku kartu za 10 evra, i aviokompanija to mora da prihvati, bez obzira na to što je 10 minuta kasnije greška bila ispravljena i postavljena utvrđena cena od 100 evra. Postoje specijalizovane veb stranice koje vam daju pristup vrućim ponudama za avionske karte.

Idite lokalno

Ovaj savet je veoma efikasan i pomoći će vam da uštedite puno novca na duže staze. U slučaju da planirate da aviokompaniju rezervišite iz druge zemlje, proverite da li je cena bila u valuti odredišta. Bićete iznenađeni razlikom u cenama. Imajte na umu da je jedini način da iskoristite jeftine avio karte koje se nude lokalnom stanovništvu kada troškovi na vašoj kreditnoj kartici nisu visoki.

Fleksibilna destinacija

Što ste fleksibilniji po pitanju destinacije, lakše možete da nabavite avionske karte po sniženim cenama. Na primer, ako ste mislili da putujete negde za vreme praznika – primetićete da su karte za Pariz na primer, više nego za neke egzotične destinacije. Zašto to ne biste iskoristili?

Koristite studentske popuste ako možete

Da li znate da aviokompanije uvek imaju popuste za studente? Oni mogu biti i do 30 odsto na standardne cene, pa ako imate indeks – to vam se može isplatiti i na ovom polju. Možete se obratiti bilo kojoj turističkoj agenciji za više informacija o tome kako iskoristiti takve popuste.

Specijalne ponude

Postoje slučajevi kada aviokompanije nude različite vrste ekskluzivnih ponuda, na primer za putovanja tokom određenih sezona. Jedini problem je u tome što te ponude imaju kratak rok. Dakle, rezervacije morate izvršiti što je brže moguće. To možete osigurati pretplatom i praćenjem veb stranica koje stalno ažuriraju informacije o jeftinim avionskim kartama i aviokompanija koje ih nude. Takođe, korisno je ako pratite aviokompaniju na društvenim medijima kao što su Facebook, Instagram, Twitter…

Upoređujte cene

Baš to. Ne treba da se zaustavite samo na jednom pretraživaču gde ćete tražiti jeftine avionske karte. Proverite i druge, uporedite cene različitih kompanija, vidite šta vam najviše odgovara… Budite što otvoreniji za ponude.

Low Cost aviokompanije

Low Cost aviokompanije nude vam priliku da uštedite mnogo novca, ako se odreknete luksuz tokom leta kakvi su obroci ili bilo koji oblik zabave. Takođe, obično je i vaš prtljag ograničen, pa se na vreme uverite da odgovara navedenim dimenzijama i težini, da vam ga ne bi papreno naplatili.