ležaljke u Grčkoj
Ležaljke u Grčkoj; Foto: Iosif Lucian Bolca / Alamy / Alamy / Profimedia

Pre mesec dana pričalo se o rezervacijama ležaljki u Grčkoj preko SMS poruka. Sada, ugostitelji na tablama gotovo svakodnevno ističu nove informacije o iznajmljivanju ležaljki u nadi da će u nekom momentu popuniti kapacitete.

Prvog dana kad sam došla na plažu u Pargi, mesta pod suncobranima nisu se naplaćivala, a i tako je bilo zauzeto tek 5, 6 njih. Dva dana kasnije, postavljena je tabla na kojoj je velikim slovima pisalo da iznajmljivanje dve ležaljke sa suncobranom za ceo dan košta 5 evra. Istog vikenda, cena je prepravljena u 8 evra. Na plaži pored, ležaljke su se dobijale uz piće, a i tu je više ljudi bilo na peškirima sa strane.

Nakon duge i teške pauze zbog pandemije, a u susret centralnom delu sezone 2021, u grčkim letovalištima još sve deluje kao faza „testiranja“, a razlike u merama koje ugostitelji pokušavaju da sprovedu drastične su.

„Na većini plaža na Tasosu se do nedavno primenjivao isti princip korišćenja ležaljki i suncobrana iz lokalnih kafića, kao i na teritoriji cele Grčke. A to znači da je obično potrebno naručiti jedno ili dva pića, što praktično rečeno znači da ćete platiti oko 4-5 evra dnevno, da biste dobili na korišćenje suncobran i dve ležaljke. Međutim, odnedavno to pravilo je promenjeno pa se može desiti da vam u određenim barovima na plaži zatraže da komplet platite posebno, kao na primer na Mermernoj plaži gde dve ležaljke i suncobran iznose 12 evra, a piće se naplaćuje posebno“, piše Grčka info.

Da pravilo po kome uz piće dobijete ležaljku više nije pravilo, potvrđuju i informacije koje srpski turisti dele na društvenim mrežama – tako saznajemo da ćete na nekim mestima za 2,5 evra dobiti i ležaljku i suncobran i piće (Evia, Leptokarija…), a na drugim set ležaljki i suncobran platiti i do 20 evra. Ponekad postoji i razlika u ceni u okviru istog kafića, pa, ako želite u prvi ili drugi red do mora plaćate 10 evra, u četvrtom samo pet.

Pročitajte još:

„Jeftiniji krevet u apartmanu nego ležaljka na plaži“, prokomentarisao je neko.

U međuvremenu, neki ugostitelji su našli još jedan način da spreče turiste da srču jednu kafu pod suncobranom ceo dan – uveli su „minimalnu cenu konzumacije“. To znači da, na Kasandri na primer, možete da zauzmete lepo mesto pod suncobranom, ali samo ako planirate da potrošite više od 10 evra na piće. Ipak, očekivano je da će tek fensi kafići na najpopularnijim plažama Grčke krenuti da postavljaju rekorde na tom planu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (35)