Letovanje u septembru: Gde ima mesta i koliko to košta

Putovanja 25. avg. 202107:31 > 08:43
Podeli:
Letovanje u septemrbu, Kipar
Letovanje u septembru - Kipar, Foto: Lawrence Augusti / Alamy / Profimedia

Iako letovanje u septembru deluje kao da ćete biti sami na plaži, stanje u našim turističkim agencijama govori drugačije. Uveliko se popunjavaju aranžmani na raznim lokacijama, a Grčka je još malo pa skroz popunjena.

Ako ste se sad setili da planirate odlazak na more, naoružajte se strpljenjem s obzirom na to da su aranžmani poprilično popunjeni i čekaju vas dugi razgovori sa turističkim agencijama.

U Mediteraneo agenciji rekli su nam da imaju povoljne ponude za letovanje za dvoje u septembru. Cene za Skijatos kreću se od 365 evra po osobi sa avionskim prevozom, dok je Kefalonija od 399 evra po osobi. Na Kritu je aktuelna All-Inclusive ponuda po ceni od 445 evra sa avionskim prevozom, dok je na Rodosu malo drugačija situacija gde 11 noćenja sa doručkom koštaju oko 465 evra po osobi.

Viva travel agencija ima vrlo primamljivu ponudu za Egipat gde All-Inclusive letovanje u septembru košta 469 evra po osobi, dok je Turska 406 evra po osobi, i u oba aranžmana uključen je avio prevoz. U Grčkoj imaju slobodnih mesta na Krfu gde se cena po osobi kreće od 105 evra po osobi, a vrlo je povoljan i Halkidiki gde se cena kreće od 150 evra po čoveku.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako ste pak zainteresovani za Kipar, Filip Travel nudi polupansion za dvoje od 1.475 evra, a All-Inclusive aranžmani za dvoje koštaju od 1.942 evra.  Letovanje u Grčkoj sa avionskim prevozom je ipak jeftinije – Kefaloniju ćete platiti od 446, Krit 469, a Skijatos 499 evra po osobi.

Skoro su sva mesta popunjena

Oktopod Travel agencija takođe ima ponude za letovanje u Grčkoj, međutim skoro su sva mesta popunjena. Ostali su im slobodni aranžmani za Stavros po ceni od 165 evra po osobi i za Eviu gde je sredinom septembra cena oko 115 evra po osobi.

Ako se odlučite da idete na Lefkadu preko Barcino agencije cena je oko 115 evra po osobi, autobuskim prevozom. Tasos je nešto skuplji – 170 evra. A za Antalijsku regiju u Turskoj je cena od 450 evra po osobi, avionom. Tu je i bus varijanta za Kušadasi i cene se kreću od 250 evra po osobi.

I u Go2 agenciji je takođe gužva. Za Kušadasi ostale su samo ultra-last minute ponude. Za Kefaloniju je cena za 11 noćenja 185 evra, dok je Lefkada nešto jeftinija – 129 evra.

Uslovi za ulazak u Grčku

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti) ili potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Uslovi za ulazak u Egipat

Za lica koja su revakcinisana nije neophodan PCR test, već je potrebno posedovati sertifikat o vakcinisanju sa QR kodom.

Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom.

Uslovi za ulazak u Kipar

Od  19. avgusta 2021. godine Srbija se našla u „crvenoj kategoriji“ zemalja, te će tako sva lica koja nisu vakcinisana morati da imaju dva negativna PCR testa, prvi 72 sata pre leta i drugi odmah po sletanju na Kipar (testiranje se obavlja na aerodromu, o trošku putnika, a vreme do dobijanja rezultata se mora provesti u samoizolaciji). Od ove obaveze se izuzimaju deca mlađa od 12 godina.

Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da rade PCR test, ali mogu biti nasumično testirani na kiparskom aerodromu (o sopstvenom trošku). Vakcine koje se priznaju na teritoriji Kipra: Pfizer-Biontech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sputnik V, Sinopharm i Sinovac.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 48 sata pre leta na https://www.cyprusflightpass.gov.cy, koja turistima služi za nesmetano kretanje na Kipru 7 dana, nakon čega su u obavezi da na svaka 3 dana rade PCR/Rapid test (ukoliko nisu vakcinisani).

Uslovi za ulazak u Tursku

U Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test,  urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

***

Bonus video: Kako se rashladiti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar