Na koje letnje destinacije možeš s kineskom vakcinom

Putovanja 16. jun. 202117:55 > 18:12
Podeli:
letovanje kineska vakcina
Foto: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

Letnja sezona se zahuktava, ali spisak destinacija gde možemo da putujemo zavisi dosta od uslova ulaska u te zemlje. Otuda i pitanje gde se može letovati s kineskom vakcinom Sinofarm koju je primilo najviše Srba.

Srbija je od danas na spisku zemalja čiji građani mogu da putuju slobodno u zemlje Evropske unije, bez ograničenja – odluka se odnosi na sve građane, bez obzira na to da li su vakcinisani. Pojedine zemlje EU i dalje mogu po sopstvenoj odluci da zahtevaju negativan PCR test ili boravak u karantinu.

Međutim, dok ta odluka ne stupi na snagu u narednom periodu, treba znati gde možemo sada da putujemo ako smo primili kinesku vakcinu.

Grčka

Od 15. maja kada je krenula sezona, sve vakcine su prihvaćene za ulazak u Grčku, pa i kineska.

Svi putnici koji dolaze u Grčku moraju prethodno da popune elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta grčke vlade (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku da prezentuju dobijeni kod.

Dakle, za ulazak je potrebno posedovati potvrdu o završenoj vakcinaciji (najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) izdatu od nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza).

U suprotnom, treba posedovati negativan PCR test ne stariji od 72 sata (oslobođena su deca do šest godina starosti) ili potvrdu o preležanom kovidu u prethodnih dva do devet meseci pre putovanja, stoji na sajtu Ministarstva spoljih poslova Srbije.

Putnici na graničnom prelazu mogu da budu podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan, obavezna je izolacija od 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji odrede grčki nadležni organi (o trošku Grčke države).

Kipar

Državljani Srbije mogu da uđu u Kipar, a putnici koji poseduju sertifikat o vakcinisanju nisu u obavezi da se testiraju. Vakcine koje se priznaju na teritoriji Kipra su Fajzer-Biotek, Moderna, AstraZeneka, Džonson & Džonson, Sputnjik i Sinofarm.

Oni koji nisu vakcinisani treba da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kipar, obavezno je dodatno testiranje odmah na aerodromu (po ceni od 30 evra).

Hrvatska

Državljani trećih zemalja, u koje spada i Srbija, mogu da uđu u Hrvatsku bez negativnog PCR testa ako putuju iz turističkih ili drugih nužnih razloga i ukoliko su vakcinisani bilo kojom vakcinom koja se koristi u EU, uključujući rusku i kinesku, prenose agencije.

I nadalje će se priznavati vakcine Gamaleja (Sputnjik) i Sinofarm, ukoliko su vakcinisani s obe doze navedenih vakcina najmanje 14 dana pre dolaska na granični prelaz Hrvatske, u kojem slučaju treba da poseduju i na graničnom prelazu pokažu potvrdu o primanju obe doze vakcina, kažu nadležni u Hrvatskoj.

Uprkos tim informacijama, na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i dalje stoji da se u Hrvatsku može, osim uz negativan PCR ili brzi test ili dokaz o preležanoj bolesti, i uz vakcine koje priznaje Evropska unija.

Pročitajte još:

Turska

Državljani Srbije mogu da uđu u Tursku sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od nadležnog organa (u šta spada i kineska), s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih šest meseci preležan kovid.

Ukoliko ne posedujete jedan od ta dva dokumenta, morate da imate negativan PCR test, urađen u poslednja 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređenog 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Na svim graničnim prelazima se vrše nasumična PCR testiranja.

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sajta Ministarstva zdravlja Turske. Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu isti u štampanoj ili elektronskoj formi.

Španija

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Španiju ukoliko poseduju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji (potrebno je da je prošlo najmanje 14 dana nakon što su primljene obe doze vakcine). Dozvoljen je ulazak deci mlađoj od 12 godina koja putuju u pratnji osoba sa navedenom potvrdom.

Priznaju se vakcine Pfizer, Moderna, AstraZeneka, Janssen, koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), kao i kineske Sinofarm i Sinovac-Coronavac, koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Takođe, u Španiju mogu da uđu i lica sa stalnim boravkom, dugotrajnom vizom, studenti sa vizom (obavezno zdravstveno osiguranje) i diplomatsko osoblje u cilju vršenja dužnosti. Neophodan je negativni PCR ili antigen test, ne stariji od 48 sati pre dolaska, ili potvrda o kompletnoj vakcinaciji ili potvrda o preležanoj bolesti COVID 19.

Pre ulaska u zemlju, svi putnici su u obavezi da popune obrazac zdravstvene kontrole, koji se može pronaći na internet adresi www.spth.gob.es, ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH SpTH.

Pročitajte još:

Crna Gora i Albanija sasvim otvorene

Državljani Srbije mogu da uđu u Albaniju bez posebnih uslova. Nije potreban PCR test,  niti se izriče mera karantina.

Državljani Srbije, kao i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Srbiji ili su u periodu od najmanje 15 dana pre ulaska u Crnu Goru neprekidno boravili, mogu da ulaze u Crnu Goru bez posedovanja testa na koronavirus i bez dokaza o vakcinaciji.

Neophodno je poštovanje zdravstvenih mera u skladu sa zdravstvenim upozorenjem.

Detalji u vezi sa ulaskom stranih državljana u Crnu Goru se mogu naći na sajtu Vlade Crne Gore.

Italija i dalje zatvorena

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Ulazak iz Srbije u Italiju dozvoljen je samo u određenim slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, hitan povratak u mesto stanovanja/boravišta, ukoliko su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi sa državljanima Italije/EU/Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište u Italiji. Prilikom ulaska neophodno je da se priloži na uvid: negativan PCR ili antigenski test, urađen do 48 sati pre ulaska u Italiju, kao i lična izjava. Za lica kojima je omogućen ulazak u Italiju, obavezna je mera kućne samoizolacije u trajanju od 10 dana.

Za Egipat PCR

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Egipat, s tim što je od 1. septembra prošle godine svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

Ukoliko niste u mogućnosti da PCR test uradite u Srbiji, možete to učiniti u Egiptu nakon sletanja aviona. Ministarstvo za civilno vazduhoplovstvo Egipta obavestilo je sve avio-kompanije koje posluju u Hurgadi, Šarm El Šeiku, Marsi Alamu i na međunarodnom aerodromu Taba da će putnicima biti dozvoljeno da urade PCR analizu na novi virus korona po dolasku na te aerodrome, uz plaćanje propisane naknade od oko 30 dolara.

Francuska rampa za Sinofarm

Državljani Srbije od 9. juna mogu da uđu u Francusku, ali samo pod uslovom da su revakcinisani najmanje 14 dana pre putovanja i to isključivo vakcinama Fajzer i AstraZeneka. Uz to, čak i vakcinisani građani moraju prilikom ulaska da imaju negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar