Skriveni biseri Crne Gore

Podeli:
Foto: Shutterstock

Leto 2021 biste mogli da provedete malo drugačije nego do sada i istražite skrivene bisere u Crnoj Gori. Skadarsko jezero, Boka Kotorska, Sveti Stefan, kanjon reke Tare, Lovćen… Sva ta mesta su nadaleko čuvena, ali Crna Gora krije i brojne bisere za koje malo ko zna, a svakako ih vredi istražiti.

Prirodni bazen na rtu Veslo

Kako to izgleda kad priroda napravi bazen kraj mora? Saznaćete ako posetite poluostrvo Lušticu u Boki Kotorskoj, tačnije rt Veslo. Ovo lepo skriveno mesto stvoreno je za uživanje i prava je oaza mira. Pružiće vam redak užitak kupanja u bazenu – s morskom vodom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tropicana (@tropicanavacation)

Inače, ceo taj kraj, sa svojim uskim uličicama i nepreglednim poljima maslina pomalo podseća na Siciliju.

Pročitajte još:

Čini se da je Luštica otporna na civilizaciju, posebno jer je slabo naseljen, pa do mile volje možete istraživati staze koje vode do uvala azurne vode.

Odmor na ovom poluostrvu je idealan za one kojima je dosta gužve i žurki, pa možete da se smestite u nekom manjem hotelu ili apartmanu. I nikako vam neće biti dosadno jer su u blizini i čuvene plaže Žanjice i Mirišta, ostrvo Mamula, čuvena Plava špilja.

Plaža Crvena stijena kod Bara

Jedna od mnogobrojnih plaža na Barskoj obali je plaža Crvena stijena i nalazi se iza brda Volujica, između Vala od Bigovice i rta Skočivuk.

Izuzetno je lepa, poseban šmek joj daje to što je skrivena, a kao i sve ono što vredi – nepristupačna je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Igor Perčobić (@goribr)

Zbog veoma nezgodnog terena nećete moći da joj priđete s kopna, već samo dolazi sa mora. Ali trud vredi – plaža je duga 50 metara i pravi je skriveni biser barske obale. Prekrivena je sitnim šljunkom i peskom crvenkaste boje, što joj daje posebnu vrednost. Pored toga, ušuškana je ispod crvenih stena koje je okružuju, pa joj otuda i ime koje nosi. Ako se uputite tamo, za svaki slučaj ponesite vodu i nešto za grickanje.

Sušičko jezero na Durmitoru

Za Crno jezero na Durmitoru znamo otprilike svi, i to s razlogom jer je zaista prelepo. Ipak, ova planina krije brojne gorske oči, a među njima se izdvaja Sušičko jezero. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.140 metara, okruženo je stoletnim šumama crnog bora i visokim liticama koje se ogledaju u njegovoj vodi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GoMontenegro (@gomontenegro)

Svoju punu veličinu od 450 metara dužine, 250 metara širine i skoro pet metara dubine jezero dobije na proleće, kada je vodotok reke Sušice najjači i kad jezero dobija najveću količinu vode.

Hladne i bistre vode istopljenih snegova svakog proleća nanovo grade ovo jezero, jer tokom letnjih meseci i jezero i reka potpuno presuše i nestanu, a na njegovom mestu ostane samo travnata livada.

Plaža Pecka

Malo ko je znao za ovu plažu dok se nije pojavio spot za čuvenu pesmu Đe se kupaš. Međutim, i posle toga, mnogi nisu uspeli d asaznaju gde je zapravo ta prelepa crnogorska plaža. Nekada se do nje moglo doći samo barkom, ali kad je nikao obližnji kamenolom, put kojim se do njega dolazi je postao i put za plažu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniela Starovic (@stereovich)

Do plaže Pecka ćete doći kad od Tivta krenete ka Plavim horizontima, skrenite ka Oblatnom i odatle pratite put do kamenoloma. Pecka je uvučena i skrivena ispod njega. Kad ste već tu, ne zaboravite da obuiđete i ostale lepote ovog kraja – kamene kućice, stare crkve i porodična gazdinstva gde možete da kupite sir, masline…

Ostrvo Sveti Nikola

Sveti Nikola je jedno 10 najlepših evropskih ostrva, kako je svojevremeno objavio Forbs. Nalazi se u blizini Budve i zovu ga crnogorskim Havajima. Veruju neki da taj nadimak nosi zbog kristalno plave nijanse vode koja okružuje jezero, a koja podseća na nijansu tropskog raja na Havajima.

Ostrvo je puno neobičnih stena, skoro celo obraslo gustim rastinjem i krije mnoštvo skrivenih uvala koje su idealne za celodnevno plivanje i izležavanje tokom dugih letnjih dana.

Na ovom najvećem ostrvu južnog Jadrana nalaze se tri plaže, do kojih ćete doći brodićima i čamcima sa svih plaža koje prevoze turiste, ali i taksi brodićem. Kad stignete tamo, nemojte se iznenaditi ako naiđete na nekog jelena ili zeca jer je Sveti Nikola prava životinjska oaza.

Ipak, crnogorski Havaji nude i dobar provod – restorane, kafiće, uređeno pristanište, kao i prelep pogled na Budvu, dok se jedinstven pogled na otvoreno more pruža sa zadnje strane ostrva.

Svetionik kod Ulcinja

U blizini Ulcinja, na rtu Mendra, možete obići najstariji svetionik u Crnoj Gori. Poseban je i jer je jedan od poslednjih svetionika na Jadranskom moru koji ima svetioničara.

On stoji na ulazu u prelepu uvalu Valdanos još od 1886. godine. Pošto gotovo 130 godina dočekuje pomorce koji ulaze u Jadran, ovaj svetionik je registrovan u svim nautičkim kartama sveta. A kad ste već tu, svratite do plaže Valdanos i od nekog lokalca ćete sigurno čuti stare priče o gusarima u tom kraju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar