Kuća od kostiju u Barseloni: Atrakcija iza jezivog imena

Podeli:
Barselona
Foto: Semisatch / Shutterstock.com

Kuća Batljo u Barseloni spada u bisere katalonskog arhitekte Antonija Gaudija, a sagrađena je početkom 20. veka. Nepravilnih linija, s mozaicima od polomljenih keramičkih pločica i lučnim krovom koji podseća na leđa zmaja, ovu zgradu ne zovu tek tako Kuća od kostiju.

Mada joj je zvanični naziv Casa Batlló, čuvenu Gaudijevu zgradu lokalci zovu Casa dels ossos (Kuća od kostiju) jer svojom arhitekturom podseća na skelet. Kuća je izgrađena sedamdesetih godina 19. veka, a 1900. kupio ju je Žozep Batljo sa ženom. Oni su od Gaudija tražili da je sravni sa zemljom i da napravi sasvim novu.

Međutim, Gaudi je to odbio, pa je između 1905. i 1907. godine rekonstruisao staru vilu. Nova građevina projektovana je da bude porodična kuća za ljude srednjeg staleža. On joj je udahnuo nov život uz još jedan sprat, krov i čuvenu fasadu, a i cela unutrašnjost kuće je potpuno promenjena. Danas ta zgrada u ulici Passeig de Gràcia 43 oduševljava čitav svet.

I zaista, ova građevina jeste čudesna. Kako joj prilazite, polako vas hvata čudna jeza, pre svega, jer njene terase zaista neodoljivo podsećaju na gomilu kostiju. A uz sve to idu žardinjere divnog cveća. Ušuškana u jednoj od najlepših četvrti ovog španskog grada, Kasa Batljo vas svojim kontrastima sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Pročitajte još:

Fasada, koja je od peska i šarenog katalonskog mozaika, krivim linijama, posebno na tresama, stvara iluziju koja toliko mami. Na terasama na nižim spratovima su stubovi nalik kostima, dok su one na višim spratovima kao delovi lobanja. Krov u raznim bojama podseća na rep zmaja, dok malena kupola s krstom simboliše krst Svetog Đorđa koji ubija aždaju.

Priča kaže da one kosti i lobanje na fasadi zapravo jesu sve aždajine žrtve.

Ova zgrada puna simbolike stavljena je pre 15 godina na Uneskovu listu svetske baštine, a i danas je među nekoliko najvećih atrakcija Barselone.

Od 2002. turisti su mogli da vide i kako kuća izgleda iznutra, doduše, samo prizemlje. Nakon radova i obonove, tri godine kasnije, turisti su mogli da uživaju u celoj kući. Međutim, onda je korona promenila sve. I Kasa Batljo i mnogo toga drugog u Barsi, u Španiji i u celom svetu, nije nam više dostupno kao pre.

Tek početkom ove godine ponovo smo mogli da zavirimo u Kuću od kostiju, ali samo onlajn – bila je na listi sve popularnijih virtuelnih tura.
I to je nešto. Do nekih boljih vremena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar