Bali
Bali; Foto: Ben Pipe / robertharding / Profimedia

Novi zakon će navodno važiti i za strance u Indoneziji.

Guverner indonežanskog ostrva Bali, Vajan Koster, poručuje turistima da „ne treba da brinu“ o promenama u krivičnom zakonu zemlje koje se odnose na seks izvan braka.

„Novi ratifikovani krivični zakon Indonezije neće dovesti u opasnost posetioce Balija“, rekao je Koster, odbacujući zabrinutost da bi zabrana seksualnih aktivnosti pre i izvan braka mogla da rastera turiste.

Parlament Indonezije usvojio je, prošle nedelje, kontroverzni zakon koji takođe zabranjuje zajednički život nevenčanih parova.

Kako bi uverio posetioce da za njih nema opasnosti od kazne, guverner jednog od najpoznatijih indonežanskih ostrva Vajan Koster istakao je da novi zakoni, koji stupaju na snagu za tri godine, predviđaju da se osobe krivično mogu goniti samo ako postoji žalba roditelja, supružnika ili deteta.

Prema Kosterovim rečima, odredbe krivičnog zakona o ovom pitanju izmenjene su u odnosu na raniju, strožu verziju kako bi „se bolje pružala garancija privatnosti i udobnosti“.

Vlasti Balija, kako guverner navodi, obezbediće uslove da se ne proverava bračni status pri prijavi u bilo koji turistički smeštaj, kao što su hoteli, vile, apartmani, pansioni i banjski centri.

Pročitajte još:

Takođe, navode medija o otkazivanju letova i rezervacija hotelskih soba guverner odbacuje kao lažne i dodaje da podaci turističkih agenata, turoperatora i avio-kompanija, pokazuju da se broj ljudi koji bi trebalo da posete Bali od decembra 2022. do marta 2023. povećao.

Bali je među omiljenijim turističkim destinacijama u Indoneziji, a tamošnja turistička asocijacija radi na privlačenju stranih posetilaca na to pretežno hinduističko ostrvo kako bi do 2025. dostigli nivo iz perioda pre pandemije od šest miliona poseta godišnje.

Zvaničnici navode da su izmne u zakonima donete da bi podržale indonežanske vrednosti.

Međutim, Maulana Jusran, zamenica šefa Odbora za turističku industriju Indonezije, rekla je da su novi zakoni „potpuno kontraproduktivan“ u vreme kada su privreda i turizam počeli da se oporavljaju od pandemije.

Ujedinjene nacije su takođe izrazile zabrinutost zbog pretnji građanskim slobodama uvođenjem seta zakona, koji uključuje i one koji vređanje predsednika, nacionalne zastave i državnih institucija vide kao krivično delo.

***

Bonus video: Zagrepčanka u BG otkriva kako je živeti na Baliju