Puket
Puket; Foto: Adrian Baker / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako je njihova zemlja u ratu, a Putin je proglasio „delimičnu mobilizaciju”, ruski turisti putuju svetom.

Naime, unajmljenim letovima, plaćajući ih kreditnim karticama izdatim van domovine, Rusi u velikom broju putuju u Tajland, piše Bloomberg.

Samo u oktobru je tu azijsku državu posetilo skoro 45 hiljada Rusa. To je prvi put da je više od 10 hiljada ruskih turista za mesec dana sletelo u Tajland od početka rata, a krajem novembra obnovljena je i direktna linija između Moskve i Phuketa.

„Dolasci ruskih turista trenutno su na prvom mestu u Puketu“, rekao je Bhummikitti Ruktaengam, predsednik Turističke organizacije Puketa i otkrio da Rusi sad čine čak 20 odsto svih gostiju.

Pročitajte još:

Broj dolazaka povećali su unajmljeni letovi kompanija Azur Air i nacionalnog prevoznika Aeroflota koji dovode ljude iz Moskve, Novosibirska i Vladivostoka, prenosi Jutarnji list i dodaje da je ova navala Rusa suprotna stanju od poslednjih nekoliko meseci.

Početkom rata, suspenzijom ruskih banaka iz SWIFT sistema, što je zbog nemogućnosti plaćanja smanjilo zainteresovanost za odmor u Tajlandu, tamošnji avioprevoznici odlučili su da prekinu letove za i iz Rusije. Sada Rusi za plaćanje koriste gotovinu, a bankovne transakcije odvijaju se u Dubaiju i drugim lokacijama na Bliskom istoku.

U Tajlandu se nadaju da će dolazak Rusa revitalizirati turizam u zemlji, navodi Bloomberg.

***

Bonus video: Slonovi na Tajlandu sve češće otimaju hranu od ljudi