Seničić: Kako ćemo putovati u EU i s kineskom vakcinom

Putovanja 17. mar. 202115:49 > 16:06
Podeli:
eu
EU; Foto: Peter Schatz / Alamy / Alamy / Profimedia

Evropska unija je prelomila i uvodi kovid pasoše, ali samo za građane iz zemalja EU. Međutim, u najavi postoji opcija koja će i ljudima iz Srbije dozvoliti da putuju po Evropi, čak i ako su primili kinesku ili rusku vakcinu.

S „digitalnim zelenim sertifikatim“ će građani zemalja EU moći da putuju po EU, a Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), pitali smo šta to zapravo znači za nas iz Srbije.

„Još ništa zvanično nije rečeno, ali pretpostavlja se da će slični uslovi važiti za one koji su iz zemalja koje nisu u EU, a putuju u EU. Takođe, sigurno je da će svaka država, u skladu sa svojim prioritetima, odlučivati da li će se tih uslova pridržavati u punom obimu ili nekoj prilagođenoj varijanti. Verujem da će zemlje kao što su Grčka, Bugarska, Kipar, u kojima tradicionalno bude dosta turista iz Srbije, nas da uvrste među, uslovno rečeno, privilegovane, i da će im i naši sertifikati biti prihvatljivi“, kaže Seničić.

Pročitajte još:

Naše sertifikate će moći da dobiju svi koji su primili neku od vakcina u Srbiji.

„Mi čekamo da vidimo kako će tehnički izgledati sertifikati. Svakako će biti dvojezični, na engleskom i na jeziku zemlje koja ih izdaje. Svi bitni podaci bi trebalo da budu uneti – momenat vakcinacije i revakcinacije, precizno koja je vakcina primljena, kao i QR kod koji te podatke generiše u elektronskoj formi“, kaže Seničić.

Pitanje da li tu ima uopšte pregovora za one koji su primili neku od vakcina koje Evropska agencija za lekove nije još odobrila i dalje je aktuelno, u ovom slučaju odnosi se na rusku i kinesku vakcinu. Ipak, Seničić podseća i na dodatne uslove koji se pominju uz „kovid pasoš“.

„Dobra opcija je da zeleni sertifikat neće biti jedini uslov, već kao opcije ostaju i PCR test, te serološki nalaz. Tako da će oni koji su primili kinesku ili rusku vakcinu generisati antitela i moći da ispune taj treći uslov“, ukazuje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, dok se ne stabilizuje situacija u našoj zemlji i ne smanji broz zaraženih ne vredi da pričamo o putovanjima, ali procenjuje da nas očekuje sezona koja će biti značajno bolja od prošle.

Za početak, najavljuje da grčki ministar turizma dolazi 29. marta, nakon čega ćemo znati da li ćemo i kako ići „u Grčku na more“.

„Inicijativu smo podneli i Egiptu, gde ne bi trebalo da bude problem da bude prihvaćena potvrda o vakcinaciji iz Srbije, a mislim da će slična priča biti i sa Turskom. U svakom slučaju, trudimo se da valorizujemo odluku ljudi koji su primili neku od vakcina. Od zemlje do zemlje zavisi kako će izgledati ti dogovori, ali svi se slažu da je serološki test jedan od najjednostavnijih načina, a nije ni toliko skup kao PCR“, podvlači Seničić.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar