Lake Bath Hévíz
Lake Bath Hévíz; Foto: Geza Kurka / Alamy / Alamy / Profimedia

Mađarsko jezero toplo je za kupanje cele godine.

Tražite li mesto u komšiluku koje je otvoreno za kupanje i opuštanje u prirodi tokom cele godine, mađarsko jezero Heviz moglo bi da vam ispuni očekivanja. Smešteno u blizini Balatona, u središtu grada Heviza, dočekaće vas najveće termalno jezero u Evropi, s površinom od 47.500 kvadratnih metara.

Osim toga, Heviz je jedno od najvećih biološki aktivnih prirodnih termalnih jezera na svetu. Tresetni mulj, prirodno blato koje pojačava dejstvo lekovite vode s blagotvornim magnezijumom, sumporom i kalcijumom jedan je od razloga zbog kojeg je jezero poznato po zdravstvenom turizmu, u kom su uživali još i drevni Rimljani. Jezero dubine od 38 metara razvilo se u istom razdoblju kao i Balaton i datira od pre 20 do 22 hiljade godina.

Pročitajte još:

Budući da voda neprestano cirkuliše, u potpunosti se obnavlja svaka tri dana, a njen kvalitet Mađari marljivo kontrolišu. S obzirom na to da se temperatura vode nikada ne spušta ispod 24 – 26 °C, a leti se kreće u rasponu od 33 do 35 °C, posetioci dolaze tokom cele godine. Voda koja teče pruža finu masažu, a kondenzovana para koja se skuplja nad jezerom zimi predstavlja prirodni inhalator. Opuštanju doprinosi i idilična vegetacija: ljiljani, lotos, ginko biloba i japanske magnolije čine spektakularan prizor.

Glavni ulaz u jezero čuvaju dva kerubina koje je izgradila porodica Feštetić na prelazu iz 19. u 20. vek, a prema legendi, ako neko prođe između njih bez ljubavi u srcu, kerubini će progovoriti.

U zajedničkim zatvorenim prostorijama maske su obvezne, a na ulazu ćete dobiti narukvicu s čipom koja će vam poslužiti za ormariće u kojima možete ostaviti stvari. U sredini jezera nalazi se paviljon s platformama za sunčanje; na raspolaganju vam je nekoliko dubokih bazena u koje se ulazi stepenicama.

Od početka oktobra do kraja marta radno vreme kupališta je od devet sati ujutro do šest i trideset poslepodne, a cena dnevne ulaznice je oko 2.000 dinara. Ako nemate vremena da provedete ceo dan na jezeru, možete se odlučiti i za kraće, jeftinije varijante. Studenti, deca i stariji od 60 godina imaju popust na ulaznice.

***

Bonus video: Roze voda, čudan ukus i neobičan osećaj kad izađete – ovo jezero je „najinstagramičnije“ u Vojvodini