zlatarsko jezero
Foto:Shutterstock

Tužan prizor stiže sa Zlatarskog jezera

Ovo je sahrana Srbije – tako glasi jedan od komentara na fotografiju Zlatarskog jezera koju je objavila Eko straža na Fejsbuku.

Kako se može videti, jedan od rukavaca jezera je sasvim presušio i to je mnoge i rastužilo i razljutilo.

I pre nekoliko dana jezivi prizori s jezera kružili su društvenim mrežama u Srbiji.

Zato kažu mnogi kako će voda biti najskuplji proizvod na svetu.

Predviđaju da sledi ultimativna bitka za vodu, a prva sledeća biće za hranu.

„Postoje stvorenja koja su preživela tri do pet velikih planetarnih izumiranja. Homo sapiens (do sada) nije nijedno. Ko želi da se kladi na to kakve su nam šanse?”

Ipak, pojedini ističu da nije sve baš onako kako izgleda.

„Da budemo realni, i nije baš presušilo. Ovo je jedan kraj koji napaja jezero, a koji je prirodno na malo većoj nadmorskoj visini, pa je logično da će prvi da ostane na suvom. Iza dve krivine izlazi se na jezero koje, jeste nisko, ali i dalje je jezero… Napravljeno je za to – da se prazni kada treba, a ne da se mi kupamo. To je samo plus. Nevezano za to što je energetski sistem došao u situaciju da mora da drži sve na minimumu i gleda u nebo umesto u lignit…”

Dakle, nije sve možda tako crno kao što u prvi mah izgleda, ali svakako nije ni ohrabrujuće, kad se malo zagrebe ispod površine.

Pročitajte još:

„Uništili su čitav sistem termoelektrana i ugljenokopa koji ih snabdevaju. Da ne bi finansijski kolabirali, besomučno su trošili hidroresurse.”

I šta je zapravo u svemu ovome strašno?

„To što se vratilo prirodno stanje pre nego je čovek podigao branu ili to što će biti frka za struju ako se ne napuni do zime? Da li pomislite na ovo kada uključite klimu?”, kaže se i jednom komentaru.

Naime, ranije su stručnjaci već govorili o tome da su cene struje iz uvoza rekordno visoke zbog rata u Ukrajini, pa je proizvodnja energije iz hidroelektrana u Srbiji znatno uvećana. To je uticalo na drastično smanjenje nivoa vode u akumulacionim jezerima kakvo je i jezero Kokin brod, poznatije kao Zlatarsko.

“Do opadanja ovog nivoa vode uticala je proizvodnja struje. Da nema potreba za proizvodnjom struje, nivo jezera ne bi ni opao. Sigurno je da je to glavni razlog”, kazao je ranije za N1 Novak Pejović, upravnik Ribarskog područja rezervata “Uvac”.

Zlatarsko jezero je veštačko jezeo nastalo 60-ih godina izgradnjom brane koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda, a inače je i omiljeno izletište i jedno od najlepših jezera u našoj zemlji.

BONUS VIDEO: Roze voda, čudan ukus i neobičan osećaj kad izađete – ovo jezero je „najinstagramičnije“ u Vojvodini

Komentari

Svi komentari (16)