Jesen u Srbiji: Top destinacije za oktobar

Podeli:
destinacije srbija
Foto: Nenad Mihajlovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada lišće počne da žuti, miris pečenih paprika, kestenja i voća da miriši, a kotlići sa rakijom da se puše, znak je da je u Srbiju stigla jesen… Tu su predlozi kako da ovaj period provedete u Srbiji.

Vašar, berba i kraljevsko vino

Oktobar u srcu Šumadije, Topoli, već četiri decenije simbol je za slavu grožđa, vina, vinogradara i vinara. Tada ulice ovog grada okupiraju duge povorke, etno štandovi prepuni grožđa i vina, voća, suvenira i proizvoda starih zanata. Muzika i narodne igre, izložbe i takmičenja, kraljevsko vino i tradicionalna kuhinja, iz godine u godinu obezbeđuju sjajnu zabavu na ulicima kojima je nekada šetao Karađorđe, pišu na sajtu Serbia.com.

Ukoliko vam ovo nisu dovoljno dobri razlozi da od 8. do 10. oktobra posetite ovaj grad, priča o plodnom brdu iznad njega sigurno hoće. Oplenac je mesto koje čuva tradiciju, istoriju i kulturu srpskog naroda sve do današnjih dana. Ali ne samo to. Ovo stenovito brdo bogato je fascinantnim gustim šumama, plodnim zemljištem i opijajuće čistim vazduhom. Uostalom, posetite Oplenac i uverite se sami.

Pečeno kestenje, Knez i zlatno lišće

Mnogi kažu da je jesen u Beogradu najlepša. Dilema je da li je to zbog toga što beli grad oboje zlatne nijanse ili pak zbog neodoljivog mirisa pečenog kestenja koji se širi ulicama. Ipak, sigurno je da Beograd zaista ima poseban šarm u ovo doba godine. Jedinsteveni je osećaj prošetati ulicama prestonice dok zlatno lišće šuška pod nogama, a violine uličnih svirača zabavljaju prolaznike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Apoksiomen (@apoksiomen777)

Pročitajte još:

Iako uvek u centru dešavanja, Knez Mihailova ulica je ovih dana posebno okupirana prolaznicima. Ima tu Beograđanki u potrazi za najnovijim jesenjim kolekcijama kaputa i čizama, turista sa foto-aparatima koji se trude da uhvate najbolji kadar, uličnih svirača, zabavljača i prodavaca. Sve to čini atmosferu u ovo doba godine posebnom. Ipak, uživanje na nekoj od klupica na Kalemegdanu i pogled na glavni grad okupan zlatnim nijansama, savršen je način da se doživi jesen u Beogradu.

Rtanj, penjanje do Šiljka i misteriozna energija

Planina savršenog geometrijskog oblika poznata po legendama i mitovima koji je prate nudi raznovrsne mogućnosti za savršeni oktobarski dan. Na ovoj misterioznoj lepotici piramidalnog oblika možete uživati u dugim šetnjama sa pogledom na fascinantnu prirodu, istraživati skrivene kutke njenih obronaka ili se upustiti u uzbudljivu avanturu uspona do njenog najvišeg vrha – Šiljka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beba (@mbt_1976)

Zima na Rtanj donosi oštru klimu, pa je oktobar poslednji mesec kada se u organizovanoj turi možete popeti do najvišeg vrha. Zbog toga ne oklevajte i požurite. Ono zbog čega uvek predstavlja pravi izazov posetiti ovu interesantnu planinu, jeste neobjašnjiva energija kojom zrači. Naime, mnogi posetioci osetili su čudne žmarce i nalete uzbuđenja kada su ovde boravili. Dođite i rešite zagonetku.

Dolina kraljeva, manastir Žiča i fascinantne freske

Jesen je idealno doba i za obilazak mnogobrojnih bisera srpske istorije, kulture i umetnosti. U jedan od najznačajnijih spada i srednjovekovni manastir prepoznatljive crvene fasade. Reč je o svetinji koju je podigao prvi srpski kralj, a čije zidine krase vredne srednjovekovne freske. Manastiru kojeg razaranja, ratovi, a ni vekovi koji su prolazi, nisu sprečili da ostane čuvar srpske kulture i istorije – Žiči.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ljudi pričaju (@ljudi_pricaju)

Smešten u plodnoj ravnici, u podnožju planine Stolovi, ovaj manastirski kompleks je idealna polazna tačka za obilazak okoline. Blizina Kraljeva, grada u kome je krunisamo čak sedam srpskih srednjovekovnih kraljeva, Mataruške banje, ali i lepota netaknutog prirodnog bogatstva, čini ovaj kraj interesantnim za istraživanje, odmor i rekreaciju u često sumornim, jesenjim danima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Gostilje – srpska dolina vodopada

Komentari

Vaš komentar