Vampoa tržni centar Hongkong
Foto: Bob Henry / Alamy / Alamy / Profimedia

Vampoa (Whampoa) je jedno od omiljenih mesta za krstarenje prodavnicama i restoranima u Hong Kongu, a neobična konstrukcija spomenik je nekada najprometnijem brodogradilištu u Aziji.

Usidren u betonskom okeanu Hong Konga, trgovački centar Vampoa neobičan je prizor koji odražava pomorsku baštinu grada, ali omogućava i dobru kupovinu.

Građevina u obliku broda smestila se u Kovlunu na dokovima Vampoa, koji su nekada bili jedno od najprometnijih brodogradilišta u celoj Aziji.

Vampoa tržni centar Hongkong
Foto: Mr Privacy / Shutterstock.com

Početkom 20. veka zapošljavala su na hiljade ljudi koji su gradili neke od najvećih hongkonških brodova. Značaj brodogradilišta navukao je zlu sreću tokom Drugog svetskog rata, kada se odigravala velika bombaška ofanziva i okupacija Japana.

Nakon bombardovanja, brodogradilišta su nekoliko puta menjala vlasnike, sve dok 1985. nisu prešla u privatno vlasništvo. Ubrzo su nikli stanovi, kao i trgovački centar. Sa svojih 360 metara dužine nasukao se na mestu gde je nekad bilo pristanište i deo je većeg kompleksa koji se naziva Prekrasan svet Vampoa, piše punkufer.hr.

U užurbanoj Vampoi ne nedostaje sadržaja. Više od 300 prodavnica, tematski park, teretana, kuglana, restorani i banka samo su neki od njih. Neobični trgovački centar nije rezerviran za elitu niti visoku modu nego dućane cena srednjeg ranga.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)