Ispravka: Turistkinje nisu pronašle kamere u Airbnb smeštaju

Putovanja 14. jun. 202216:19 > 27. jun. 2022 18:39
Podeli:
Kamere i u kupatilu
Kamere i u kupatilu; Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Dve turistkinje su poslale upozorenje na Tviteru, kad su shvatile da su u stanu koji su iznajmile preko Airbnb-a postavljene kamere. Međutim, policija je kasnije utvrdila da kamera nije bilo.

Na Tviteru je osvanula objava jedne korisnice koja tvrdi da je u stanu koji su ona i njena prijateljica iznajmile preko Airbnb-a, postavljeno više od deset kamera.

„Oprezno rezervišite Airbnb. Moja prijateljica i ja smo nedavno boravile u stanu u Filadelfiji sa preko 10 skrivenih kamera po celoj kući. Uključujući tuševe i spavaće sobe“, napisala je uz fotografije.

„Primetile smo da su kamere zakamuflirane u prskalice bile postavljene na mesta sa kojih se dobija savršen pogled na goste u kući. Srećom, to je bio izlet za devojke, nisam imala intimne odnose, ali sam bila gola i presvlačila sam se u toj sobi“, prenosi Index.hr.

Policiji se obratila nakon što se vlasnici stana nisu odazvali pozivu.

Pročitajte još:

"Želim da znam šta se dešava sa snimcima i ko ih koristi", dodala je.

U međuvremenu, portparol Airbnb-a je potvrdio da je domaćin suspendovan dok se istraga ne završi.

"Naša pravila striktno zabranjuju skrivene kamere. U ovom slučaju, naš tim za bezbednost je suspendovao ovaj nalog i uklonio ga sa naše platforme dok detaljno istražujemo ovaj prigovor".

Policija u Filadelfiji nije pronašla dokaze o tajnim kamerama na gradskom imanju iznajmljenom putem Airbnba za koji je korisnica Tvitera tvrdila da je prepun skrivenih uređaja za snimanje, kamufliranih da izgledaju kao prskalice na plafonu, rekli su istražitelji i zvaničnik popularne web stranice za iznajmljivanje smeštaja.

Nakon posete kući u utorak, policija nije otkrila skrivene kamere na imanju, kako je žena navela u viralnom tvitu u nedelju. Portparol policije dao je za Philly Voice ovu izjavu u sredu:

“Jedinica za specijalne žrtve sprovela je istragu o tvrdnjama o skrivenim uređajima za snimanje unutar sobe na Airbnbu. Kasnije je otkriveno da se radi o sistemu prskalica. Ovaj incident je sada završen i zatvoren."

Nakon što se ispostavilo da u smeštaju ipak nije bilo kamera, korsinica je izbrisala originalni tweet i nekoliko puta apelovala na druge Twitter korisnike/ce da joj prestanu slati poruke.

* Naknadnom proverom i konsultovanjem izvora i fact checker službi, utvrđeno je da špijuniranja gostiju u ovom konkretnom slučaju ipak nije bilo.

***

Bonus video: Dokle je Srbija odmakla u primeni veštačke inteligencije?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar