Kamere u Airbnb smeštaju: Kako da ih provalite

Putovanja 04. sep. 202120:07 > 20:47
Podeli:
skrivene kamere
Skrivene kamere, Foto: CFimages / Alamy / Alamy / Profimedia

Stručnjaci otkrivaju kako da pronađete skrivene kamere i tako zaštitite sebe ukoliko vas neko nedozvoljeno snima.

Kada su Natali i Endru Barker sa svojom decom stigli u kuću koju su bukirali preko AirBnb-a u martu, neprijatno otkriće im je prekinulo uživanje na odmoru, prenosi HuffPost.

“Pronašli smo skrivenu kameru u u protivpožarnom aparatu u dnevnoj sobi. Putovali smo sa svojom decom. Vlasnik kuće nam je priznao da kamera postoji, tek kada smo mu dali dokaze i nije mogao da poriče dalje“, napisala je Natali na Fejsbuku.

Porodica se premestila u hotel odmah to veče. Nakon žalbe AirBnb-ju, vremenom su im vratili novac i izvinili se.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogi korisnici AirBnB-ja su prijavili pronalazak skrivenih kamera u smeštajima. A prema njihovim pravilima, vlasnik smeštaja ipak mora da naglasi da se posed snima, dok im kamere u toaletima i spavaćim sobama – nisu dozvoljene uopšte. Ali šta ukoliko ne napišu da su kamere postavljene?

Kao u slučaju ove porodice, nadzorne kamere su i te kako sakrivene u nasumičnim predmetima i mnoge su veoma, veoma malecke. Ovo su četiri saveta stručnih lica kako da se postarate da vas neko ne snima tajno tokom korišćenja smeštaja.

Potražite predmete koji deluju kao da ne pripadaju tu

Džek Plaks je osnivač i direktor jedne agencije za obezbeđenje u Kentakiju. “Rekao je da gosti mogu da se zapitaju: Da neko želi da me snima, gde bi sakrili kamere da dobiju slike koje žele?“

CEO Grifon Fors iz Floride, Keri Kreski savetuje da ih potražimo na nasumičnim, čudnim mestima. “Ako ugledate detektor dima koji deluje kao da ne pripada na tom mestu, ili ukoliko su dva jedan blizu drugog, to može biti upozorenje da se nešto dešava.“

Upalite blic da biste pronašli odsjaj na objektivu kamere

Jednostavna praksa je da upalite blic i da polako skenirate prostor gde sumnjate da postoji kamera. “Objektiv kamere je od stakla. Ako imate radio-sat pored kreveta i primetite ima neobična tačka u kojoj vidite odsjaj, to može biti znak“, kaže Keri.

“Ako ugasiute svetlo i blicem ili baterijskom lampom osvetlite preko uređaja, verovatno ćete primetiti odsjaj”, kaže Endru Barker koji je pronašao skrivenu kameru u smeštaju koji je iznajmila porodica. “Blic može da pomogne, ali i da zavara – ukoliko nešto sjajno u predmetu ipak da isti odsjaj.”

PROČITAJTE JOŠ:

Skenirajte mrežu za Wi-Fi

Tako i Endru, koji radi kao IT konsultant, kaže da je otkrio skrivenu kameru u smeštaju porodice. Na svom travel blogu, napisao je kako gosti mogu da koriste aplikaciju za skeniranje mreže – koja će prikazati tačnu listu svih aparata konektovanih na Wi-Fi. Kao i IP adrese aparata i njihove proizvođače. U ovom slučaju, Barker je još više posumnjao kada je video da je ime proizvođača “IPCAMERA.”

“Da kamera nije bila na toj mreži, ne bismo je ni pronašli”, rekao je za HuffPost.

“Ako na skeneru primetite još nešto, moguće je da je u pitanju kamera”, kaže Keri.

Isključite iz struje ili prekrijte predmet sumnje

Ukoliko vam neki predmet deluje kao da u sebi ima kameru, a to ne možete da potvrdite, vratimo se jednostavnom i jeftinom rešenju – prekrijte predmet nečim.

Uvek postoji rizik

Kada god ste u nekom iznajmljenom smeštaju – rizik od narušavanja privatnosti postoji. Endru Barker nas zato savetuje da budemo pažljivi, ali neparanoični.

“Mislim ipak da su skrivene kamere retkost. A ako neko želi baš dobro da je sakrije, sumnjam da bih uspeo da je otkrijem. Ipak je to rizik. Preduzmem minimalne mere da bih bio miran, inače bih ceo odmor proveo tražeći skrivene kamere”, kaže Barker.

***

Bonus video: Klima u autobusima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram