izleti srbija
Foto: Shutterstock

Malo drugačija razonoda.

Za one kojima su klasični obilasci naš zemlje pomalo dosadili dobra vest je da ima još toga da se istraži, i to na malo drugačiji način.

Ispiranje zlata na reci Pek

Preko agencije TravelKlub možete da u jednodnevnom izletu istražite Požarevac, Ljubičevo, Kučevo, ali i da ispirate zlato u reci Pek. Polazak je iz Beograda u ranim jutarnjim časovima, a termine polaska i cenu je najbolje proveriti na upit (kreće se od 1.800 dinara).

Izlet počinje obilaskom čuvene ergele Ljubičevo, koja je najstarija u Srbiji. U Požarevcu se potom obilazi galerija velike slikarke Milene Pavlović Barili.

Nastavak avanture vodi ka pećinama Ravništaka i Ceremošnja.

Potom sledi odlazak u grad Kučevo ili obilazak etno-sela Katarina. Tu možete da probate homoljske specijalitete i vidite kako izgleda tradicionalno ispiranje zlata na reci Pek.

Povratak za Beograd je u večernjim časovima.

Katakombe Petrovaradina

Preko agencije MayakTours možete da obiđete katakombe Petrovaradina. Polazak autobusom iz Boegrada je u jutarnjim časovima, a putovanje ide preko Fruške Gore.

U planu je poseta manastiru Novo Hopovo, gde se nalaze mošti Svetog Teodora Tirona, stare 1.700 godina.

Sledi obilazak Petrovaradinske tvrđave, jedne od tri najveće u Evropi, zajedno sa Beogradskom.

Sagradili su je Habzburgovci kao bedem od otomanske vojske. U podzemlju tvrđave nalazi se lavirint od čak 16 kilometara hodnika, tajnih prolaza, podzemnih raskrsnica, dvorana. Čućete priču vodiča o tajnim prolazima, podzemnim minskim poljima, smrtonosnim zamkama…

Pročitajte još:

Potom dolazi obilazak vinskih podruma u Karlovcima i degustacija čuvenog karlovačkog vina bermeta, koje je nekada bilo izuzetno popularno na Bečkom dvoru. U večernjim časovima sledi povratak u Beograd.
Za tačnu cenu i termine najbolje je kontaktirati agenciju.

Zen u evropskom Amazonu

Preko agencije Bookingbos4tours možete da istražite lepote Bačkog Monoštora. Cena je 2.800 dinara, termini su subotom, a prevoz do ovog mesta je u sopstvenoj režiji.

Ući ćete u svet Uneskovog Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, poznatog i kao evropski Amazon. U pitanju je prava poslastica za ljubitelje prirode i divljine. Program je osmišljen tako da gostima priušti barem jedan dan savršene ravnoteže sopstvenog duha, tela i povezanosti sa prirodom koja nas okružuje. Program počinje vožnjom biciklima ili šetnjom šumom, prilikom kojih možete da sretnete brojne stanovnike Gornjeg Podunavlja, poput ritskog jelena, divlje svinje ili crne rode. Na šumskom proplanku moći ćete da radite jogu i relaksirate se. Profesionalna joga instruktorka sprovešće vas kroz meditaciju, nakon koje slede joga vežbe. Putovanje se nastavlja šetnjom šumom do simpatične čarde na dunavskom rukavcu.

Dok se u kotliću krčka čuveni riblji paprikaš, vozićete se čamcima, šetati obalom ili samo jednostavno ležati u hladovini nekog starog drveta. Posle ručka imaćete priliku da upoznate lokalnu pčelarsku porodicu, čiji je način života pravi primer čvrste veze čoveka i prirode.

Rogljevačke pimnice – selo boga Bahusa

Preko agencije Lavly Travel za 17 evra možete da upoznate Rogljevačke pimnice, manje poznate od onih Rajačkih, ali svakako vredne posete. Termini poslaska iz Boegrada su 25. septembar i 23. oktobar.

Polazak iz Beograda je u ranim jutarnjim časovima. Planiran je prvo obilazak manastira Bukovo, pa odlazak u Negotin. Tu ćete na svakom drugom koraku videti neku asocijaciju na Hajduk Veljka, junaka koji je herojski branio Negotin od Turaka. Moguć je i oblazak muzeja posvećenog Mokranjcu, našem najvećem kompozitoru.

Sledi nastavak putovanja do Rogljevačkih pimnica, sela boga Bahusa u Negotinskoj krajini. U tom kraju vinogradarska tradicija seže u doba Rimljana. Takođe, prema zapisima, još pre tri veka, meštani sela Rogljevo i Rajac, koji su živeli u malim udžericama, ukopanim dopola u zemlju, dogovorili su se da sagrade vinsko selo, kuće od čvrstog materijala, mahom od kamena iz ovog kraja. Selo Rogljevo je imalo 162 kuće, a sagrađeno je 164 pimnica. Najstarija je iz 18. veka, a sačuvano ih je 120. Danas se vino na tradicionalan način pravi tek u svakoj četvrtoj, ali čuva se isključivo u drvenim buradima. Mnoga su napravljena posle Drugog svetskog rata i još uvek se koriste. Fakultativni izbor su degustacija vina i ručak. Nakon obilaska i slobodnog vremena sledi povratak za Beograd u kasnim večernjim časovima.

Srpski Kolorado – Rosomački lonci

Preko agencije Jungle Tribe za 3.500 dinara možete da vidite lepotu Rosomačkih lonaca. Polazak je 25. septembra autobusom iz Beograda.

Obići ćete park prirode, daleko od grada. Stara planina je najveći planinski masiv istočne Srbije bogat vodopadima, jezerima, šumama, prelepim vidikovcima, useklim kanjonima rečica.

Posetićete tzv. srpski Kolorado – Rosomačke lonce (Slavinjsko grlo) ili kanjon Rosomačke reke. Sakriven je na Staroj planini i nastao je intenzivnim usecanjem vodenog toka reke Rosomače u stensku masu Stare planine.

Otići ćete na vidikovac nad Zavojskim jezerom koji se nalazi na 1.181 metar nadmorske visine, odakle se vidi i glavni venac Stare planine i  najviši vrhovi (Babin zub, Midžor…).

Za kraj se ide u posetu Pirotu, gradu ćilima, peglanih kobasica, paprike, kačkavalja i brojnih gastronomskih specijaliteta.

BONUS VIDEO: Gostilje – srpska dolina vodopada vodopad

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi