Dubrovnik
Dubrovnik; Foto: Jordan Banks / robertharding / Profimedia

Odlazak na more će ovog leta za deo građana Hrvatske biti nemoguća misija.

Zbog toga će na ceni biti prijateljski i porodični kapaciteti. A oni koji sebi ne mogu da priušte višednevni odmor na hrvatskom primorju, rashladiće se negde drugde na Mediteranu.

Tako su Tunis, Egipat i Grčka hit destinacije dela Hrvata, dok će se oni koji za to nemaju „kuvati“ na asfaltu jer je letovanje na Jadranu postao luksuz.

Sunce je užarilo zagrebački asfalt, pa građani zaklon traže u hladu. Era jeftinog letovanja u Hrvatskoj očigledno je – gotova, piše zagrebačka redakcija N1.

Pročitajte još:

„Morate se s tom činjenicom pomiriti i tražiti neka druga rešenja. Kao i 93 odsto naših ljudi koji nemaju vikendice, apartmane na moru, ne idemo na letovanje”, rekao je Siniša Horvat.

Kada je u pitanju odmor, Siniši malo što ide na ruku. Kaže, cene apartmana rastu brže nego plata, pa će i ove godine noge ”brčkati” u lavoru.

Oni koji su srećni i imaju nekretnine na moru ipak će ovog leta lakše disati.

“Definitivno je jednostavnije kad imaš nešto svoje s obzirom na cene. Mislim, u principu je postalo puno jeftinije otići van Hrvatske na letovanje nego letovati u Hrvatskoj što je u principu žalosno, ali eto, tako je dobro za turizam, ali je loše za stanovnike”, rekla je Valentina iz Zagreba.

“Sasvim sigurno i bez obzira na rast cena možemo zaključiti da će naši prijatelji i rođaci biti ključni faktor, pokretač domaćeg turizma”, rekao je Neven Ivandić iz Instituta za turizam.

Da se evri “lakše” troše na Mediteranu ističu i iz hrvatskih turističkih agencija.

Pročitajte još:

Prosečna cena smeštaja, krajem jula, na Jadranu za sedam dana četvoročlanu porodicu košta do 1.200 evra za privatni smeštaj, a oko 4.000 za hotelski. Tunis i Egipat su jeftinija opcija, radilo se o privatnom ili hotelskom smeštaju, gde cene variraju od 280 do 1.400 evra. Grčka obala je skuplja samo što se tiče hotela.

“Zemlje poput Tunisa ili Egipta još uvek nude povoljnije letovanje nego u Hrvatskoj jer tamo za all inclusive, bez dodatnih troškova, s uključenom avionskom kartom možete po osobi letovati za 600-700 evra, dok u Hrvatskoj za taj iznos možete dobiti smeštaj od 3 zvezdice, noćenje, doručak i polupansion, a čak ne možete dobiti 7 dana apartmana za taj iznos”, rekla je Ana Magdić, voditeljka prodaje u turističkoj agenciji.

Cene su za deo hrvatskih građana otišle u nebo. Oni koji mogu, za letovanja se pripremaju celu godinu, a oni u penziji ističu da sebi to ne mogu da priušte.

“Ja mislim da je stranim turistima lakše isfinansirati nego domaćim”, rekla je Zorka koja misli da je gotovo s jeftinim odmorima na Jadranu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar