Paralija
Paralija; Foto: Konstantinos Nolis / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako želite da prođete baš, baš jeftino.

Letovanje u junu znatno je jeftinije nego u sezoni, a aranžman u Grčkoj u last minute ponudi može da se nađe i za 29 evra po osobi – 7 noćenja, Pefkohori, sopstveni prevoz.

Naravno, sve zavisi od agencije do agencije, kao i od izabranog aranžmana, ali neka mesta se već tradicionalno ističu kao povoljnija od drugih. Paralija, Olympic Beach, ali i Parga, Lefkada, Evia – neke su od popularnih letnjih destinacija za koje se i sad mogu naći aranžmani za manje od 100 evra za apartmanski smeštaj.

Gde je najjeftiniji smeštaj

„Kategoriji najjeftinijih grčkih letovališta pripadaju mesta u Olimpskoj regiji koja su dugogodišnji favorit naših turista i uklapaju se u svačiji budžet“, kaže Teodora iz Grčka info.

O tome svedoči i nama jako dobro poznata lista letovališta Olimpske regije – Paralija, Leptokarija, Olimpik Beach, Nei Pori… Mesta u Solunskoj regiji kao što su Asprovalta, Vrasna i Stavros, takođe su na dobrom glasu kada su u pitanju cene smeštaja, dok su na Halkidikiju, navodno, poslednjih par godina u blagom porastu, što opet ne znači da se ne može naleteti i na neke izuzetno povoljne ponude.

„Činjenica je da se na svakoj od destinacija može pronaći smeštaj po veoma niskim cenama za celu porodicu, ali su uglavnom takvi objekti dosta udaljeni od mora ili ne nude brojne sadržaje kao neki luksuzni smeštaji. Može se primetiti i značajna razlika u cenama kada su u pitanju mesta koja su na dobrom glasu u odnosu na ona manje poznata i sa slabijim turističkim razvojem, ali to ne mora uvek biti tako. Ogroman broj faktora igra ulogu u formiranju cena, zato se na jednoj destinaciji može videti veliki raspon i variranje u cenama“, objašnjava Teodora, a njena koleginica Vesna skreće nam pažnju na još neke povoljne destinacije.

„Imamo u ponudi objekat na Tasosu koji je jeftiniji od Olimpske regije, ali neki opšti presek pokazuje da su najniže cene smeštaja na Eviji, na Atosu, u okolini Soluna, pa potom dolaze Stavros i sva mesta Olimpske regije“, kaže Vesna.

Što se ostrva tiče, najpovoljniji aduti su Evia, Lefkada i Tasos i gotovo da su neuporedivi s Mikonosom ili Santorinijem, koji važe za najskuplje destinacije za letovanje u Grčkoj.

Gde se najbrže stiže

Aranžmani turističkih agencija obično uključuju autobuski, odnosno avio prevoz, ili nude mogućnost doplate – u svakom slučaju, u letnjoj sezoni se više isplati ta varijanta nego da sami organizujete putovanje. Međutim, za one koji idu kolima jasno je da je udaljenost letovališta značajan faktor u planiranju budžeta.

„Mesta koja spadaju u najbliža su svakako letovališta u okolini Soluna, poput Agia Triade, Nea Mihaniona, pa potom dalje Stavros, Asprovalta i Olimpska regija“, rekli su nam iz Grčka info.

Cene hrane, ležaljki i suncobrana

Budući da svoj budžet za letovanje ne zaključujete samo sa smeštajem i putnim troškovima, značiće vam i podatak da na spomenutim destinacijama možete relativno povoljno proći i sa hranom, posebno ako ne jedete po restoranima, već namirnice kupujete na pijaci ili u marketu.

Prema prošlogodišnjim iskustvima, u Solunskoj regiji, ali i Olimpskoj uobičajeni su kafići u kojima se suncobran i ležaljka na plaži dobijaju uz naručeno piće, dok se u većini drugih mesta ležaljke plaćaju zasebno i to 10-15 evra set. Takođe, i cene po kafićima su niže od proseka.

BONUS VIDEO: TOP 5 Saveta za ekonomično letovanje

video-cdn src=“https://best-vod.umn.cdn.united.cloud/stream?asset=top5savetazaekonominoletovanjemm-novas-worldwide&stream=hp3500&t=0&player=m3u8v&sp=novas&u=novas&p=n0v43!23t001″ video-id=“3801981″]