krit
Krit; Foto: Hercules Milas / Alamy / Alamy / Profimedia

Nismo jedini koji jedva čekaju da se Grčka otvori za turiste. Ova zemlja je u najavi top letnja destinacija za vakcinisane turiste iz celog sveta, a čak pet puta se našla na listi Najboljih destinacija u Evropi za ovu godinu.

Letnja sezona u Grčkoj startuje 14. maja, kad će granice biti otvorene za sve koji su primili vakcinu za koronavirus ili imaju negativan PCR ili antigenski test. Građani Srbije moći će da uđu i već u aprilu, ali uz obavezan PCR i samo preko Bugarske, što možda i nije loša opcija ako znamo da su aranžmani u predsezoni značajno povoljniji i da se u centralnim terminima očekuje navala turista iz celog sveta. Doduše, Pefkohori i Paralija su bar zasad „bezbedni“ – Greekreporter ukazuje na pet lokacija se ovih dana preporučuju kao najatraktivnije destinacije za leto u Evropi.

Letovanje u Grčkoj:

Retimno, Krit

Retimno je treći po veličini grad na Kritu, koji ima sve što jedan šarmantan primorski grad treba da ima – stari grad s bogatom istorijom i prelepe plaže. Venecijanski dvorci, kaldrmisane staze, crkve, džamije iz turskog perioda, fontane, šetališta – sve to čini ovo mesto čarobnim.

Kefalonija

Kefalonija je često bila u vrhu na listama najlepših ostrva u Evropi, a poznata je po prizorima tirkiznog mora, prelepim plažama i živopisnim kućama u tradicionalnom stilu. Plaža Mirtos važi za jednu od najpoznatijih i najlepših na svetu, a tu su i Antisamos, Skala, Petani.

Atina

Grčka prestonica je kolevka zapadne civilizacije i raj je za turiste koji traže istorijsko-kulturnu avanturu. Atina je grad mitova, grčkih bogova i mesto gde se može spojiti nespojivo.

Rodos

Rodos je sa svojim izuzetno očuvanim srednjovekovnim gradom, tradicionalnim selima i „tajnim“ plažama do nedavno bio sjajno odredište za one koji žele da pobegnu od gužve. Videćemo da li će to i ostati kao jedna od top 5 destinacija u Grčkoj.

Kos

Ostrvo Kos, rodno mesto Hipokrata, „oca medicine“, peto je mesto na koje se pozivaju vakcinisani turisti uz obećanje fantastičnog odmora. Kos je ravan i plodan, poznat i kao „plutajuća bašta“, bogat je arheološkim nalazištima, ali najviše turista dolazi zbog njegovih idiličnih peščanih plaža i atraktivnih uvala.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram