1. maj izleti
Foto: BalkansCat/Shutterstock; Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia; Shutterstock

Gde otići za Prvi maj - to se mnogi sada pitaju budući da građani Srbije imaju nekoliko vezanih slobodnih dana početkom narednog meseca zbog velikih praznika koji su pred nama.

Uskrs i Prvi maj 2024: Kako kombinovati dva praznika za produženi odmor

Neradni dani 2024. godine u maju su se nanizali vezano i građani Srbije dobijaju priliku za mini odmor jer se dva praznika – Prvi maj i Uskrs naslanjaju jedan na drugi. Većina zaposlenih odmaraće ukupno šest dana, od 1. do 6. maja.

Izleti u Srbiji: Popularne lokacije

Idealno rešenje za one iz Beograda su jednodnevni izleti za Prvi maj na okolne zanimljive lokacije koje su na sat vremena vožnje, tako da ni vremenska prognoza za praznike ne bude velika pretnja – a pogledajte i gde za Prvi maj ako pada kiša.

Srebrno jezero

Ako biste najradije roštiljali pored vode, dobar izbor moglo bi da bude Srebrno jezero.

Srebrno jezero se nalazi nedaleko od Velikog Gradišta u istočnoj Srbiji, na oko 110 km od Beograda. Ova popularna destinacija čest je izbor za produžen odmor ili praznike i to nije slučajno. Na Srebrnom jezeru pored Požarevačke plaže, koja je poznata po postepenom i blagom nagibu pri ulasku u vodu, na raspolaganju vam je čitav niz drugih aktivnosti. 

Belocrkvanska jezera

U neposrednoj blizini grada Bela crkva, nalaze se veštačka jezera sa šljunkovitim obalama. Ima ih sedam jezera i vrlo su popularan izbor za pravljenje roštilja ili boravak u prirodi sa decom.

Palić 

Za one koji su spremni da sednu u kola i putuju negde dalje od Beograda, tu je Palić na krajnjem severu naše zemlje. Palićko jezero je sjajan izbor jer ujedno možete obići i Suboticu (ili “srpsku Barselonu” kako još zovu ovaj grad) koja je udaljena tek 8 km. 

Ali postoji još razloga da vaš izbor za Prvi maj bude Palić. Ovaj datum ima poseban značaj, jer se upravo tada otvara turistička sezona. Tada Palić postaje veliki luna park i restoran pod otvorenim nebom, a možete uživati u čitavom nizu kulturno-zabavnih manifestacija, pa čak i bazaru rukotvorina.

Ideje za izlete na manje od sat vremena od Beograda

Zabran

Jedna od zanimljivih lokacija za izlet za Prvi maj na sat vremena od prestonice nije toliko poznata, ali je svakako vredna posete.

izletište blizu beograda
Avantura park Obrenovac Foto:TANJUG/ PREDRAG MITIC

U pitanju je izletište Zabran kod Obrenovca.

Zabran je jedno od najlepših izletišta u Obrenovcu i nalazi se na obali reke Save i u blizini Kolubare. Izletište je vrlo popularno i dobilo je ime po šumi koja se tu nalazi. Kroz šumu ide moderna trim staza, pa šetnja po njoj može biti pravo zadovoljstvo.

Uzduž staze su stanice za vežbanje, a po šumi su i piknik prostori sa natkrivenim klupama i stolovima.

Kroz celu šumu ide i put koji vodi do proplanka sa kog se može videti reka Sava. U celom kompleksu ima dosta klupa za odmor, šetalište, kao i avantura park za najmlađe.

Ovo mesto može biti interesantno i ljubiteljima ribolova.

Nedaleko odatle postoji još jedno šetalište na nasipu prema mostu na Kolubari. Pored šetnje, vožnje biciklom, trčanja, ovo mesto nudi i ugostiteljske objekte koji su vrlo poznati i popularni u ovom kraju. Postoji i streličarski teren i teren za paintball.

Ovo prelepo mesto uglavnom posećuju lokalci, dok je za ostale prilično neistraženo, a svakako može da bude pravo osveženje.

Mali Dunav

Ovo izletište na 20 minuta od centra prestonice zovu prirodnjački Diznilend.

Mali Dunav se nalazi na 12 kilometara od centra Beograda, u Vinči. U pitanju je Turističko-ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Mali Dunav, rečni tok – živa maketa reke Dunav dužine preko 1 000 metara, nastao je u koritu bivšeg zagađenog potoka Šugavac.Voda u Malom Dunavu potiče iz izdani odakle se crpi sa dubine od preko 120 metara, a potom „izvire“ na napravljenom „vrelu“ Malog Dunava po uzoru na pravi izvor reke Dunav u Švarcvaldu.

Pročitajte još:

Centar Mali Dunav je namenjen deci i odraslima koji žele da steknu nova znanja, unaprede postojeća, istražuju ili jednostavno uživaju u prijatnom ambijentu.

Tamo možete da vidite javni akvarijum sa dunavskim vrstama riba, zoo-vrt sa vodenim pticama, malu vodenu botaničku baštu, oazu barskih kornjača,  alasku kolibu– muzej ribarstva, kuću na vodi – sojenicu, kutak posvećen njenom veličanstvu – vodi, ostrvo evolucije, naučno-kulturni kutak, naselje praistorijskog ribara. Možete i da okušate sreću u ribolovu, da plovite Malim Dunavom ili samo uživate u prirodi.

Zasavica

Zasavica je močvarno područje u Mačvi, nedaleko od Sremske Mitrovice, na 12 km od Beograda. Tu je nadaleko čuven rezervat prirode, a taj kraj je idealna destinacija za odmor, rekreaciju, plovidbu čamcem, posmatranje prirode i ptica i uživanje u dobroj domaćoj hrani.

Jedan od simbola rezervata je drvena osmatračnica sa tornjem visokim 18 metara, sa pogledom na sve sadržaje rezervata. To je mesto sa koga možete da napravite odlične fotografije.

View this post on Instagram

A post shared by Dragica Đuran (@dragadj)

Zasavica može da se pohvali sa čak 192 vrste flore i faune koje su potpuno jedinstvene u Srbiji, a neke od njih i u celom svetu. Od životinjskog sveta verovatno najinteresantniji jeste dabar, a videćete stada mangulica i podolskog govečeta, farmu magaraca, kao i mini zoološki vrt.

Deo rezervata prekriva i pašnjak kojim domaće životinje poput krava, konja, koza, magaraca i mangulica slobodno šetaju.

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci će vas osvojiti očuvanom baroknom arhitekturom i svojim neobičnim pričama o događajima i ljudima koji su obeležili istoriju ovog dela Evrope. Uživajte u autohtonim karlovačkim vinima, savršenoj prirodi na obroncima Fruške gore i priobalju Dunava.

Posebno zanimljivo je što se, inspirisano čuvenim tajlandskim ostrvom, kod Karlovaca nalazi srpsko ostrvo Koh Chang (Ko-Čang). Kako kročite na peščanu plažicu, imate utisak kao da ste otišli u neku egzotičnu zemlju. Ovo ostrvo lokalci zovu još i Majmunsko ili Karlovačko ostrvo, ali i Dunavski Maldivi…

Dosta ljudi iz okoline ovde dolazi čamcima i brodićima, a postoji i organizovan prevoz iz Karlovaca. Ostrvo je ušuškano između Dunavca i Kopačkog rita, stiže se za desetak minuta vožnje čamcem, a labudovi će vam poželeti dobrodošlicu.

Kosmaj

U okolini Mladenovca, na 60 km od Beograda, nalazi se druga najniža planina u Srbiji.

Na vrhu Mali Vis dominira Spomenik borcima Kosmajskog odreda. Do njega vodi šumska staza u kombinaciji sa stepenicama. Tu su i lepi vidikovci i manastiri, a posebno blago je svež vazduh.

View this post on Instagram

A post shared by Petar H (@pijerino)

U podnožju Kosmaja smešteno je Markovačko jezero, u selu Markovac, na oko šest kilometara od centra Mladenovca. A vodopad Pruten se nalazi u selu Babe, u podnožju ove planine. Vodopad je veoma dobro sakriven i prilično nepoznat široj javnosti, te su ovi praznici sjajna prilika da ga istražite.

Prvomajsko putovanje avionom: Destinacije dostupne direktnim letovima iz Srbije

Popularne destinacije za 1. maj kada je insostranstvo u pitanju su ture po evropskim gradovima, kao što su Istanbul, Budimpešta, Beč, Barselona, Pariz ili Atina, koje su dostupne i letovima sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

Turističke agencije nude čitav niz sličlnih destinacija, uglavnom u aranžmanima od 3, 4 ili 5 dana uz let avionom do željene destinacije. U tom slučaju, cena aranžmana do Pariza uz tri noćenja cene i let avionom u agencijama se kreću od 699 evra pa na više. Za sličan novac mogu se pronaći aranžmani za Barselonu i nešto jeftinije za Istanbul.  Među skupljim destinacijama ovog tipa nalazi se Lisabon, za koji je u proseku potrebno izdvojiti oko 800 evra po osobi, dok se za let do Amsterdama uz četiri noćenja treba izdvojiti gotovo sličan novac..

Idealne destinacije za predah za Prvi maj uz letove iz Niša

Ukoliko želite da putujete vam granice naše zemlje, aerodrom u Nišu nudi karte za Amsterdam koji koštaju 180 evra, do Bolonje može se leteti za 220 evra, dok za Istanbul karat košta oko 310 evra. Jedna od najjeftinijih destinacija u ovom prazničnom periodu za koju možete rezervisati let iz Niša je Solun. Cena karte je 118 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare