prvi maj
Foto: Darko Vrcan / Alamy / Alamy / Profimedia, G. Thielmann / imageBROKER / Profimedia, Dash / Alamy / Alamy / Profimedia

Gde za Prvi maj ako bude kiša - to pitanje muči mnoge otkad se pojavila praznična prognoza. Ipak, kišno vreme ne mora da znači da praznici ne mogu da se lepo provedu.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za Uskrs i Prvi maj i to je razočaralo mnoge. Naime, iako su se neradni dani za Prvi maj i Uskrs ove godine tako lepo složili da smo se svi nadali bekstvu u prirodu, u Beogradu će 30. aprila i 1. maja biti i kiše i gromova, a maksimalne dnevne temperature jedva da će dostizati 20 stepeni. Kišno će biti i u ostatku Srbije, posebno na popularnom Zlatiboru, gde bi kiše moglo da bude od 29. aprila, pa sve do 6. maja.

I gde onda za Prvi maj ako bude kiše?

Loše vreme ne mora automatski da znači da za praznike moramo da se uvučemo među četiri zida. I te kako postoje opcije za uživanje, samo to možda neće biti klasično roštiljanje u prirodi.

Evo predloga za Prvi maj na nešto drugačiji način.

Spa uživancija

Na sajtovima koji nude kupone, tj. popuste na sve i svašta ima dosta ponuda za spa i velnes. Jedna od njih izgleda ovako – 10.000 dinara koštaju dva noćenja za dve osobe u studiju plus korišćenje spa centra u spa konceptu na Srebrnom jezeru.

Takođe, za nešto više od 10.000 dinara možete da dobijete dva noćenja za dve osobe u hotelu sa četiri zvzedce u Vrnjačkoj Banji u standard sobi + piće dobrodošlice + dve ulaznice za Vrnjačke terme. U cenu ulazi i besplatno korišćenje fitnesa i dečjeg kutka.

Možete i da se častite prazničnom masažom bambusom i pakovanjem tela od cveta orhideje. Cena u jednom salonu na Novom Beogradu je 1.100 dinara, a tretman traje sat vremena.

Zanimljive lokacije u Srbiji koje su super i za decu

Lepenski vir

Lepenski vir je jedno od najvećih i najznačajnijih arheoloških nalazišta. Smešteno je na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri, u blizini Donjeg Milanovca. Ovaj lokalitet, koji je ime dobio po dunavskom viru, bio je sedište jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije. Iskopavanja su otkrila postojanje visoko razvijene kulture koja je imala složene društvene odnose i kao takva prva u Evropi planski organizovala svoja staništa.

Lepensi Vir Foto: Hervé Champollion / akg-images / Profimedia

Lepenski vir je spomenik kulture od izuzetnog značaja, pod zaštitom Republike Srbije. Na ovom svojevrsnom praistorijskom muzeju na otvorenom otkriveni su primerci nakita i oruđa od kosti i kamena, kao i isklesane kamene ploče sa simbolima i znakovima koji najverovatnije predstavljaju osnovno pismo čovečanstva – vinčansko pismo. Poseta Lepenskom viru je jako uzbudljiva i toplo se preporučuje, posebno porodicama sa decom.

Pročitajte još:

Prirodnjački centar Svilajnac

Prirodnjački centar koji se se nalazi u Svilajncu je veoma specifična vrsta muzejskog prostora koji sadrži i dino park, pa tako predstavlja spoj više različitih vrsta turizma i nauke. U okviru muzeja nalazi se više tematskih izložbi koje čine stalnu postavku.

Među njima je i model vulkana visine 10 metara, u koji se može ući i saznati nešto više o nastanku i aktivnosti vulkana. Tu možete videti i kako je izgledao praistorijski čovek, kako su izgledali dinosaurusi i mamuti, ali i veliki broj minerala i kamenja od velikog geološkog značaja.

Akvarijum Kragujevac

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu nalazi se specifičan akvaruijum koji svakako vredi posetiti.

Na oko 400 kvadrata nalazi se više od 350 staklenih akvarijuma i terarijuma, sa oko 600 biljnih vrsta i životinja. Tu je smeštena flora i fauna iz svih delova sveta, pa čak i tropskih područja Afrike, Južne Amerike i Australije. Posebna vrednost akvarijuma je i to što se u njemu čuvaju razne ugrožene vrste, među kojima je crna umbra, riba koju je otkrio Josif Pančić, a koja je danas u izumiranju. Definitivno najveće oduševljenje posetilaca izaziva afrička kandžasta žaba – živ albino fosil, žaba bez pigmenta.

Gradovi regiona

Temišvar

Bogata istorija i raznovrsnost čine Mali Beč, kako zovu Temišvar, neodoljivim za turiste. Najvažnije znamenitosti se uglavnom nalaze blizu centra grada, što stvara utisak da je uži centar Temišvara jedan veliki muzej. Ulice Temišvara povezuju njegove trgove, koji su svojevrsni memorandumi istorijskih događaja ovog područja, sa sve spomenicima i gracioznim prilazima poznatim katedralama.

View this post on Instagram

A post shared by Bojan Vasić (@bjn_89)

Pored zgrade opere, srpske pravoslavne crkve, šoping centara, turistima je vrlo zanimljiv i Muzej komunističkih konzumera, dizajniran kao stan u komunističkom periodu, sa uskim hodnicima, dnevnom i dečijom sobom, i kuhinjom. Ispunjen je nameštajem i stvarima koje su mogle da se kupe u vreme komunizma, počev od igračaka, preko vinilskih ploča, televizora i nosioca zvuka, bicikli i mnogo čega još. Na spratu muzeja nalazi se bar u kome se možete opustiti i sabrati utiske nakon posete ovom vremeplovu.

Prevoz autobusom i jedno noćenje s doručkom koštaju od 70 evra naviše preko domaćih turističkih agencija.

Budimpešta

Budimpešta je jedna od najlepših evropskih prestonica. Nekada posebni gradovi odvojeni rekom, Pešta i Budim pre 150 godina postaju jedno izgradnjom Lančanog mosta.

Most možete preći kratkom šetnjom, a pogled na Budimpeštu odatle je nezaboravan – iz jednog pravca ka Parlamentu, a sa drugog prema Budimskom dvorcu. Most je najspektakularniji noću kada je osvetljen.

Glavne atrakcije Budimpešte se lako obilaze pešice, a tu je i dobro organizovan javni prevoz.

Impresivna zgrada mađarskog parlamenta dominira obalom Dunava i predstavlja glavni simbol Budimpešte. Osim što je smatraju jednom od najlepših administrativnih zgrada u Evropi, ona pleni i svojim dimenzijama – treći je po veličini parlament u svetu i drugi u Evropi.

Obavezno treba posetiti i čuvenu Vaci ulicu, Trg heroja i Andraši bulevar gde su smeštene radnje luksuznih brendova i ambasade.

Paket aranžmani za prevoz i noćenje s doručkom preko agencija mogu da se nađu za oko 90 evra po osobi.

Herceg Novi

Jedan od najlepih gradova regiona svakako je Herceg Novi. Najposećenija mesta u ovom gradu stepenica su tvrđava Forte Mare koja je sagrađena još 1382. godine; Sat kula koju su podigli Turci u 17.veku; tvrđava Kanli-kula, srpska pravoslavna crkva Arhanđela Mihaela na glavnom trgu Belavista.

Obavezno prošetajte čuvenim šetalištem Pet Danica koje povezuje Herceg Novi i Igalo i usput napravite pauzu za kafu uz more ili ručak.

Ako posetite Herceg Novi, možete videi i kuću Ive Andrića, Titovu vilu Galeb, čuvenu Gradsku kafanu, ali i manastir Savinu, a možete skonuti i do prelepih Rosa ili Kotora.

Do Herceg Novog lako možete u svojoj režiji za prilično povoljan novac. Što se tiče ostalih ponuda za Cnu Goru preko turističkih agencija za Prvi maj, možete da u nekoliko dana obiđete Bečiće, Durmitor, Žabljak, Kotor, Perast, Budvu, Dubrovnik, Ostrog za oko 140 evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare