Ada Ciganlija Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Neradni dani u Srbiji su od 1. pa sve do 6. maja.

Neradni dani 2024. godine su se nanizali od 1. maja, kad građani Srbije dobijaju priliku za mini odmor jer se dva praznika – Prvi maj i Uskrs nadovezuju jedan na drugi. Većina zaposlenih odmaraće ukupno šest dana, zaključno sa Đurđevdanom.

Praznik rada slavi se 1. i 2. maja, koji ove godine padaju u sredu i u četvrtak, a već 3. maja obeležavamo Veliki petak. Vaskrs je 5. maja, a neradni je i Vaskršnji ponedeljak – 6. maj.

Dakle, Đurđevdan se ove godine se preklapa i s državnim praznikom, tako da će mnogi imati dvostruki razlog za slobodan dan.

Prvi radni dan nakon prazničnog odmora je utorak 7. maj – prema kalendaru neradnih dana na Paragrafu, šest dana na početku maja su obeleženi crvenim.

Za školarce će poslednji radni dan pred praznik biti 26. april, tako da se očekuje da će mnogi pokušati da izvuku maksimum od ovih praznika, da dodaju možda i koji dan odmora kako bi spojili 10-ak slobodnih dana. Pogledajte kakvo će vreme biti za 1. maj i Uskrs.

Ipak, isplatiće se i onima koji budu radili na državne praznike.

Ko bude radio sleduje mu 210% dnevnice

Prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika koji je po zakonu neradan dan ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110% od osnovice. Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu. Uvećanje od 110% primenjuje se na ugovorenu satnicu, te zaposleni prima 100% redovne zarade (dnevnice) + 110% redovne zarade (dnevnice). Zaposleni koji radi na dan državnog praznika praktično će primiti 210% ugovorene dnevnice ako tog dana bude raspoređen na rad, navodi Blic Biznis.

Neradni dani u Srbiji do kraja 2024. godine

Pogledajte koji su još neradni dani ostali do kraja 2024.

  1. i 2. maj – Praznik rada

3, 4, 5. i 6. maj – Vaskršnji praznici – pravoslavni

16. jun – prvi dan Kurbanskog bajrama – samo za pripadnike islamske zajednice

12. oktobar – Jom Kipur – samo za pripadnike jevrejske zajednice

11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

25. decembar – prvi dan Božića –  za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare