Gde ćemo iz Srbije moći za praznik i koliko to košta

Putovanja 08. feb. 202121:16 > 21:17
Podeli:
putovanje sretenje inostranstvo
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Dan državnosti, koji ove godine obeležavamo neradnim danima 15. i 16. februara, povezanim sa vikendom, idealna je prilika za mnoge da, bar na kratko, pobegnu iz Srbije. Sa Aleksandrom Seničićem, direktorom Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), razgovarali smo o tome koje opcije su nam otvorene, gde možemo da putujemo u inostranstvo bez PCR testa i karantina i – koliko bi nas taj predah koštao.

Pre svega treba znati za koje destinacije uopšte možemo da planiramo odmor, tj. gde je realno sada ići ako bismo da izbegnemo PCR test i karantin.

Jahorina hit regiona

„Na spisku zemalja u koje moćemo slobodno da putujemo iz okruženja su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija“, kaže Aleksandar Seničić i ističe da je za Bugarsku odnedavno obavezan PCR test jer se situacija s koronom tamo pogoršala.

Seničić izdvaja i koje destinacije u komšijskim zemljama su najpopularnije za predstojeći praznik.

Pročitajte još:

„Postoje ponude za Jahorinu, sezona je aktuelna, to je najtraženije. Ima i pojedinačnih tura za, recimo, Sarajevo, Trebinje, kao i ture koje objedinjuju dve destinacije. Za Crnu Goru su se pojavili programi za četiri i pet dana, pre svega za obalu, a dosta su popularni i Skoplje i Ohrid, bilo u sopstvenom aranžmanu, bilo preko agencija. Što se tiče Albanije, koliko znam, nema validnog programa, ali i to je izvodljivo avionom ili autobusom preko Kosova.“

Što se cena tiče, praznična putovanja u zemlje okruženja otprilike su za svačiji džep.

„Osim za četiri i pet dana, tu su i programi za dva ili tri dana. U zavisnosti od smeštaja, cene su raznolike, ali najjeftinija ponuda za zemlje regiona su dvodnevni aranžmani od 39 do 49 evra, zatim su tu aranžmani od 59 do 79 evra za dva noćenja, tj. tri dana, i to su uglavnom ture razgledanja. Najskuplji aranžmani za praznike su za najbolje hotele na Jahorini i u Crnoj Gori – od 450 evra pa naviše, kao i za skijalište Mavrovo u Severnoj Makedoniji“, priča Seničić i ističe da na te ture obično idu oni koji smeštaj uplate preko agencije, a na put pođu svojim kolima.

U Zanzibar za 1.000 evra

S druge strane, daleke zemlje u koje možemo da idemo bez ograničenja su San Marino, Jamajka, Kolumbija, Kostarika, Meksiko, Palau, Pakistan, Sudan, Centralnoafrička republika i Tanzanija, odnosno Zanzibar.

„Putovanje u sve te zemlje je teoretski moguće. Sa presedanjem nema većih problema, s tim što je najlakše preko Istanbula, pre svega jer se situacija sa zatvaranjem u Evropi menja iz dana u dan. Ipak, od svih tih zemalja jedino interesovanje naših putnika, i cele zime i sad za praznik, jeste za Zanzibar. Agencije već nude programe, a svake nedelje tamo ide 50 do 70 naših putnika.“

Seničić ističe i da su ta putovanja sad povoljnija nego ikad.

„Sve avio-kompanije se bore da privuku putnike, pa je tako avion oko 500, 600 evra. Desetak dana može da se nađe od 1.000 do 1.400 evra i u tu cenu ulazi i smeštaj sa doručkom i avion. Sve to je oko 300 do 500 evra jeftinije nego što je bilo u drugim vremenima“, kaže Seničič i dodaje da je najkraći program za Zanzibar devet dana.

Kako kaže, interesovanje nije loše s obzirom na sve, kao i da mesta za sve ove ture i dalje ima.

Egipat popularan uprkos PCR testu

Mada nam za Egipat treba PCR test, naši turisti rado i sada idu tamo.

„Imamo redovan let do tamo svake subote i to su najčešće aranžmani na sedam dana. U zavisnosti od hotela, cena je od 400 evra, pa naviše sa sve smeštajem, transferom, hranom. A ako se pogodi lepo vreme, u Egiptu u ovo doba godine može i da se kupa.“

Seničić objašnjava i proceduru za PCR testiranje.

„Putnici mogu da ga rade ovde, a mogu i tamo kad slete. Takođe, agencije organizovano vode ljude da urade test dan, dva pred povratak u Srbiju jer nam iz te zemlje treba test na ulasku u našu zemlju“, kaže Seničić i dodaje da test tamo košta znatno jeftinije nego u Srbiji – oko 30 evra.

 

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar