Brisel
Brisel; Foto: Herbert Spichtinger / ImageSource / Profimedia

Koji je vas grad neprijatno iznenadio?

Jedan od najboljih načina da izbegnete turističke zamke jeste da se na vreme informišete, kroz knjige ili možda posebne grupe ili forume u kojima putnici dele savete i svoja iskustva. Na Reditu se tako mogu pronaći diskusije o evropskim gradovima koji najviše iznenađuju, bilo prijatno bilo neprijatno.

Korisnik Redita Rwn115 napomenuo je da je Plovdiv u Bugarskoj nepravedno zanemaren, kao i da se tamo proveo mnogo bolje nego u Sofiji. Plovdiv je posetio u vreme pandemije, kada je u gradu bilo veoma malo turista.

Napomenuo je i da Rejkjavik često služi tek kao baza za istraživanje Islanda, ali kako bi trebalo da mu se posveti više vremena, jer nudi brojne zanimljivosti. Na spisku gradova koji su ga neprijatno iznenadili našao se Dubrovnik, prvenstveno zbog gužvi i premalo mesta za zabavu, kao i Cirih zbog nepristupačnih ljudi. Forumaši su mu savetovali da poseti Dubrovnik u proleće, kada nema gužvi, cene su povoljnije, a vreme toplo, prenosi Pun kufer.

Pročitejte još:

Korisnik Redita Lev Kovač iz Austrije preporučuje Pariz, Valensiju i Mančester, ali Atina i Liverpul mu se nisu dopali, prvenstveno zbog sumorne atmosfere. Kaže da se u Atini može dosta zanimljivih mesta, ali da je većim delom zapuštena, a Liverpul mu je siv i depresivan.

Leopardo96 preporučuje Beč, kao „najčistiji grad koji je ikada posetio“, Nirnberg i Veneciju, bez obzira na turiste, ali posetu mestima Zamošć i Zakopane u Poljskoj nikome ne bi savetovao.

„U Milanu me je iznenadila velika kineska zajednica, kao i najstarija kineska četvrt u Evropi, gde sam jeo ukusnu kinesku hranu“, piše Neo-Turgor iz Nemačke. Ostali forumaši su takođe rekli da milanska kineska četvrt nudi odlična mesta na kojima se može jesti.

„Napulj me je prijatno iznenadio. Iako je haotičan i prljav, a saobraćaj je noćna mora, mislim da je poseban, ima vrlo kul energiju i posebnu lepotu. Negativno iznenađenje bio je Brisel. Uzimajući u obzir da je to neslužbeno prestonica Evrope, šteta je što su neki delovi grada zapušteni i ružni“, kaže korisnik 11160704 iz Nemačke, koji je nahvalio i Varšavu, u kojoj je živeo godinu dana kao student. Iznenadila ga je čistoća ulica, kao i zanimljiva mešavina istorije i modernih obeležja.

Pročitajte još:

„Hamburg je postao moj omiljeni grad u Nemačkoj. Odličan za život i zelen, a ljudi su otvoreni. Suprotno stereotipima, ne mislim da su hladni. Da nije lošeg vremena, mogao bih zamisliti preseljenje u Hamburg“, kaže Gogo iz Italije, koji preporučuje i belgijski Luve (Leuven) zbog lepe arhitekture i neodoljivih sireva. U Frankfurtu nije našao ništa zanimljivo osim katedrale i Römera, a razočarao ga je i oronuli Birmingem.

Na listi pozitivnih iznenađenja našli su se i gradovi: Lajpcig, Bremen, Frajburg, Gerlic, Granada, Kišinjev, Valeta, Vroclav, Bolonja i Lion.

A među gradovima koji se ne preporučuju su: Bukurešt, San Marino, Marselj, Palermo, Palmanova i Kork.

***

Bonus video: Mostar na listi CNN-a najlepših manjih gradova Evrope

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram