Dva problema sa srpskim zelenim sertifikatima

Putovanja 31. maj. 202122:48 > 23:0211 komentara
Podeli:
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Grčka bi od 1. juna trebalo da prihvata srpskim turistima i digitalni zeleni sertifikat. Međutim, ispostavilo se da postoje (bar) dva problema s tim dokumentom, zbog kojih još ne može da postane jedinstven kovid dokument koji će zameniti sve druge potvrde koje vam traže na granicama.

Podsetimo, državljani Srbije trenutno mogu da uđu u Grčku s potvrdom nadležnog organa o bilo kojoj primljenoj vakcini (potrebno je da druga doza bude primljena najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku) ili negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata (oslobođena su deca do 5 godina, starijoj takođe treba negativan PCR) ili dokazom o preležanoj bolesti u prethodna dva do devet meseci pre putovanja – u zelenom sertifikatu sadržane su sve te informacije (o vakcinaciji, o urađenim testovima na kovid, pa čak i potvrda o preležanom virusu). Iz turističkih agencija rekli su nam da zato postoji mogućnost da uskoro postane jedini dokument koji će se prihvatati na granici.

I dok su mnogi požurili da što pre popune prijavu za zeleni sertifikat na portalu eUprave, Aleksandar Seničić nam otkriva da se to verovatno neće desiti baš odmah.

Pročitajte još:

„Prvi problem sa digitalnim zelenim sertifikatima je što starija populacija nema načina da popuni prijavu i skine dokument, nisu obučeni za taj način rada, jednostavno, ne snalaze se. Agencije pokušavaju da im izađu u susret i pomognu im oko toga, kao i sa PLF obrascem koji traže za Grčku, ali dosta je nezgodno“, objašnjava Seničić.

Ipak, drugi problem koji se ispostavio u vezi s ovim dokumentom nezgodan je i za one koji nemaju problema s digitalnom pismenošću i koji ispunjavaju uslov za ulazak u Grčku.

„Podaci o vakcinaciji i negativnom PCR testu automatski se učitavaju, ali pozitivni PCR testovi, koji su rađeni samo u državnim laboratorijama, čuvaju se u bazama koje su koncipirane tako da se podaci brišu posle šest meseci. Ne znam nikog ko je uspeo da povuče podatke da je preležao kovid“, otkriva nam Seničić.

Pročitajte još:

Dakle, oni koji su preležali koronu pre sedam, osam meseci, iako ispunjavaju uslov za ulazak u Grčku, taj podatak neće dobiti u svom zelenom sertifikatu dok se ne nađe neko bolje tehničko rešenje. Do tada, nek se oslanjaju na „obične“ potvrde.

„Nemamo podatke da bilo koja zemlja još zahteva isključivo zeleni sertifikat. Ali neće vratiti s granice one koji imaju samo taj dokument s odgovarajućim podacima. Znam ljude koji su s njim bez problema već putovali u Grčku, Bugarsku i Hrvatsku“, ističe Seničić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Komentari

Vaš komentar