Korčula Hrvatska Dalmacija
Korčula, Foto: John Miller / robertharding / Profimedia

Ovih dana svi smo spremni na dugo čekanje na graničnim prelazima na putu za more. Ipak, ukoliko ste odlučili da letujete u Dalmaciji - našli smo granični prelaz za vas. Vrlo retko je gužva i čeka se maksimalno deset minuta u oba smera.

Svi putevi vode u Sarajevo, tako je vrlo jednostavan put kroz Bosnu i Hercegovinu. Od Sarajeva se preko Konjica, Jablanice i Mostara vrlo lako prolazi, uz moguće gužve oko Mostara.

Nakon Mostara put vas vodi ili ka Ljubuškom, ili ka Čapljini. Ako skrenete za Čapljinu, put vas vodi na prelaze Gabela ili Doljani, gde su uglavnom gužve i čeka se po sat vremena. Vikendom je to čekanje još duže.

Zato skrenite za Ljubuški, i idete na granični prelaz Crveni grm.

To je mali granični prelaz koji su mi preporučili lokalci iz Dalmacije, na kom su gužve vrlo retka pojava, jer turisti uglavnom idu na druga dva prelaza.

Čim pređete granicu, za oko 20 minuta se nalazite u blizini grada Ploče.

Vakcinisani građani mogu ući uz potvrdu ne stariju od 270 dana o primanju dve doze vakcine koje se koristi u državama članicama EU  (Pfizer, Moderna, AstaZeneca, Gamaleya, Sinopharm).

Nevakcinisanim građanima Srbije je za ulazak u Republiku Hrvatsku potreban dokaz o negativnom rezultatu PCR testa ili brzog antigenskog testa. Nalaz PCR testa ne sme biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz, kako piše na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

PROČITAJTE JOŠ:

U Hrvatskoj postoji obaveza prijavljivanja boravka koji je duži od 24 časa. Tu obavezu imaju hoteli, pansioni, hosteli, kampovi ili drugi subjekti koji pružaju usluge smeštaja. U ostalim slučajevima, stranac je u obavezi da se lično prijavi u mesno nadležnoj policiji za strance. Dokaz o prijavi boravka čuvajte, s obzirom da se često traži na uvid prilikom izlaska iz zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Bonus video: Vakcina Moderna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare