Čudesno mesto gde izvire Dunav: „Svaka želja se ostvarila“

Putovanja 02. jan. 202215:30
Podeli:

Dok uživamo u prizorima Dunava, moćnog i večito nemirnog, verovatno ne možemo ni da zamislimo kako izgleda na samom izvoru - na tom čudesnom mestu njegova voda je gotovo prozirna, uokvirena poput ogledala, a navodno i ispunjava želje.

„Lepi plavi Dunav“ do Srbije prođe pet zemalja – Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku. Mnogo toga pokupi usput, zamuti se, uzburka, ali na samom izvorištu, u podnožju Švarcvalda, izgleda potpuno drugačije.

Foto: Privatna arhiva/Nikola Travica

„Svake godine kada dolazim kod mojih u Nemačku, dođem na izvor Dunava. To mi je pod obavezno. Zamislim želju i ubacim novčić. Svaka želja se do sada ostvarila. Sada ubacujem novčiće i za tuđe želje. Eto ti dobrog naslova“, kaže za Nova.rs advokat iz Novog Sada Nikola Travica koji je podelio snimke s izvora Dunava.

Pročitajte još:

Dunav izvire spajanjem rečica Brigach i Breg, kod zamka Donaušingen (Donauschingen), gde je u 19. veku podignuta fontana Donaukel (Donauquelle) kao zvanični simbol izvorišta druge najduže reke u Evropi. Inače, Dunav je ime dobio po Danubiusu koji je bio rimski rečni bog, a na svom putu do Crnog mora prođe ukupno 10 zemalja.

Foto: Privatna arhiva/Nikola Travica

***

Bonus video: Skriveni Dunav

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar