Grad koji je proglašen za najzdraviji na svetu

Putovanja 16. jan. 202120:11 > 20:16
Podeli:
najzdraviji grad na svetu
Foto: JOSE JORDAN / AFP / Profimedia

Ako se sagledaju i i zagađenje vazduha i životni vek, ali i uticaj pandemije, izbor najzdravijeg grada na svetu neke pomalo čudi.

Kreatorima sajta money.co.uk pripao je zadatak da sprovedu studiju na temu – najzdraviji grad na svetu. Naravno, uzet je u obzir faktor koji već duže vreme uslovljava živote svih nas – pandemija virusa korona.

Sa druge strane sagledavani su sledeći parametri: nivo gojaznosti građana, životni vek, troškovi života, nivo zagađenja, bezbednost, prosečan broj sunčanih sati. Nakon detaljnih proračuna, došlo se do top 20 gradova, a pobednik je, pomalo neočekivano – Valensija u Španiji, pišu na sajtu City Magazine.

Pročitajte još:

Mediteranski stil života, idealna trpeza i klima, uz odličan geografski polažaj, koji obezbeđuje nisku zagađenost, čine ovaj grad najboljim prebivalištem u ovom trenutku.

Špance je obradovalo i to što je njihova prestonica zauzela visoko drugo mesto, a ovaj rezultat mnoge nije iznenadio. Naime, stanovnici ove zemlje vode se krilaticom – radi da bi živeo, a ne obrnuto. Na taj način oni postižu balans i imaju aktivan stil života, pa pronalaze vreme za druženje i odmor. U stopu ih prate Lisabon, Beč i Kanbera, a celokupan pregled pročitajte u redovima koji slede.

Valensija, Španija

Madrid, Španija

Lisabon, Portugal

Beč, Austrija

Kanbera, Australija

Tel Aviv, Izrael

Tokio, Japan

Hag, Holandija

Ljubljana, Slovenija

Cirih, Švajcarska

Adelejd, Australija

Haifa, Izrael

Porto, Portugal

Rejkjavik, Island

Temišvar, Rumunija

Kluž, Rumunija

Helsinki, Finska

Bursa, Turska

Brizbejn, Australija

Kopenhagen, Danska

*

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar