crna gora smeštaj cene
Plaže u Crnoj Gori. Foto: Shutterstock/ Aleksei Golovanov, Pakston, AnnaEvgeniliKomissarovy, LMspencer

Crnogorsko primorje je po svemu sudeći krcato gostima, među kojima je najviše onih iz Srbije. Za sve one koji tek planiraju da krenu put ove zemlje na letovanje, iz najvećih turističkih centara za portal Nova.rs govore ima li slobodnih mesta u hotelima i apartmanima, kao i koje su cene.

Mislili ste – ima dovoljno vremena, pa nikako da rezervišete smeštaj u Budvi, Herceg Novom ili, recimo, Ulcinju. Sada se čini da mesta skoro više i nema, ako pogledamo gužve na crnogorskim plažama. Da li je zaista tako i gde se može naći slobodan krevet do kraja leta, za portal Nova.rs govore iz turističkih organizacija Budve, Herceg Novog i Ulcinja.

Na sve to, dobra vest nam stiže iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, iz koje za naš portal kažu da su cene smeštaja, i u hotelima i u apartmanima na crnogorskom primorju, ove godine u proseku 30 odsto niže nego pre.

Herceg Novi – hoteli skoro sasvim puni

Srpski turisti tradicionalno vole da letuju u ovom gradu i okolini, pa i ne čudi što tamo trenutno slobodnih mesta u hotelima i apartmanima skoro da nema.

„Okvirno smo na 80 odsto popunjenosti u odnosu na sezonu 2019. godine. Hoteli su sada do septembra uglavnom rasprodati, slično je i sa privatnim smeštajem, s tim što u tim apartmanima mesto uvek može da se nađe. Onaj ko želi da dođe u Herceg Novi svakako će to i uspeti“, poručuju za portal Nova.rs iz turističke organizacije ovog grada.

Oni navode i da se cena noćenja s doručkom u hotelima sa dve i tri zvezdice kreće između 20 i 35 evra po osobi, dok se doplata za obroke kreće u rasponu od tri do sedam evra po osobi.

Apartman u proseku 30 evra po danu

“U hotelima sa četiri zvezdice cene se kreću od 40 do 60 evra po osobi za noćenje sa doručkom, dok prosečna doplata za obroke iznosi osam do 10 evra. Izuzetak su hoteli koji posluju na bazi all inclusive u kojima se cene kreću u proseku oko 120 evra po osobi u dvokrevetnoj sobi u periodu visoke sezone.“

Za one sa najdubljim džepom u hotelima sa pet zvezdica cene će se do kraja leta kretati između 95 i 115 evra po osobi za noćenje sa doručkom i svim uključenim uslugama koje nude ti hoteli.

„Što se tiče privatnih apartmana, prosečna cena je oko 30 evra za dvokrevetni apartman, a ide sve do 120 evra za one najluksuznije dvokrevetne apartmane“, poručuju iz TO Herceg Novi.

Budva – ima mesta u privatnom smeštaju

Na plažama u Budvi je krcato, turista je, čini se, nikad više, ali iz tamošnje turističke organizacije kažu da ipak ima još malo mesta.

I tamo je, kao i Herceg Novom popunjenost smeštaja oko 80 odsto u odnosu na 2019. godinu.

„Kapaciteti u hotelskom smeštaju do kraja avgusta će, sudeći po sadašnjem rastu, biti popunjeni, a najave novih promotivnih aktivnosti garantuju veliku popunjenost i tokom postsezone. Naravno, sve pod uslovom da epidemiološka situacija u Crnoj Gori bude zadovoljavajuća“, kažu za portal Nova.rs iz TO Budva.

Pročitajte još:

Kada je u pitanju privatni smeštaj, naglašavaju da slobodnih mesta još uvek ima, te da je sredinom jula popunjenost u odnosu na ukupne registrovane kapacitete iznosila oko 70 odsto.

Cena apartmana već od 12 evra

Naši sagovornici kažu i da će one koji dođu u Budvu prijatno iznenaditi cene.

„Budvanski hotelijeri su već za prošlu sezonu korigovali cene i prilagodili ih novonastaloj situaciji, uz isti i viši kvalitet usluga. Posebna pažnja je posvećena dodatnim povoljnostima, kao što su besplatan boravak dece do 12 godina, fleksibilne rezervacije, besplatno korišćenje svih sadržaja koje hotel poseduje, gratis dani boravka i slično.“

Zato tvrde da je letovanje na budvanskoj rivijeri nikad pristupačnije.

„U zavisnosti od kategorije privatnog smeštaja, cene se kreću od 12 evra po osobi, pa naviše. U hotelima sa tri zvezdice cene se u julu i avgustu kreću od 30 evra po osobi sa uključenim doručkom, a u hotelima sa četiri zvezdice od 55 evra sa uključenim doručkom“, kažu iz Turističke organizacije Budva.

Ulcinj – ima dosta mesta

Kako za naš portal navode iz Turističke organizacije Ulcinj, u tom gradu i okolini su ovog leta povećani kapaciteti, pa mesta još ima.

„Povećani su i standardi, a ponuda je – koliko para, toliko muzike. Cene su prilagođene svakome, pa tako nudimo i hotele sa pet zvezdica na penu od mora, i smeštaj malo dalje od plaže, ali sasvim pristojan. Takođe, mi smo poznati i po dobroj hrani, a i Ulcinj se izdvaja kao najmirniji grad u Crnoj Gori, gde se gost jako poštuje odakle god dolazi“, pričaju iz TO Ulcinj kako su turisti iz Srbije na drugom mestu po brojnosti u tom gradu.

Oni ističu i da je njihov grad najpovoljnija destinacija kad se u obzir uzme odnos cena i kvaliteta, te pozivaju srpske turiste da dođu i osete čari svega onoga što Ulcinj i Velika plaža nude.

Od 15 do 150 evra

I zaista, u Ulcinju ima ponude za svačiji džep. Kad se zaviri u ponude na Bukingu za period, recimo, od 10. do 20. avgusta, u luks hotelu na bazi all inclusive cene su prilično visoke – oko 150.000 dinara po osobi za 10 dana. I u takvom smeštaju ima dosta slobodnih mesta.

Za nešto jeftiniju varijantu u Ulcinju za noćenje s doručkom za 10 dana u hotelu s četiri zvezdice treba izdvojiti oko 500 evra po osobi.

Za one sa najplićim džepom tu je apartmanski smeštaj koji je u poseku 25 evra po danu. Pritom, preko sajta AirBnb moguće je naći apartman i za čak 15 evra po danu za dvoje, s tim što u tom slučaju – morate deliti kupatilo.

Za kraj, ako razmišljate o letovanju u Crnoj Gori, još nije kasno, ali gledajte da što pre rezervišete svoje mesto pod suncem jer ih nema još mnogo slobodnih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Prirodne lepote Crne Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare