Bela žirafa u Keniji
Bela žirafa u Keniji; Foto: Handout / AFP / Profimedia

Tužna vest nam stiže iz Kenije. Jedinstvenu ženku bele žirafe i njeno mladunče ubile su lovokradice, a mužjak za kog tvrde da je poslednji na svetu, usamljeno čeka svoj kraj.

U junu 2017. jedan seljak iz Kenije je primetio belu žirafu, o čemu je pisao i „The New York Times“. Posle tog prvog izveštaja o jedinstvenoj vrsti, stručnjaci su počeli nadzor i uspeli su da pronađu belu ženku žirafe i njeno mladunče. Video koji su snimili je postavljen na Jutjub kao „prvi poznati snimak belih žirafa“ i u septembru 2017. je postao viralan.

Kasnije je otkriven i mužjak, a naučnici su objasnili da ove životinje nisu albino, već da imaju leukizam, što je slično stanje u kom oči ostaju tamne boje.

Mohamed Ahmednoor, menadžer rezervata u kom su pronađene bele žirafe je za CNN rekao da su ove izuzetno retke životinje značajne ne samo zbog oduševljenja koje izazivaju među turistima, već i zbog toga što preko njih može da se nauči dosta o ovom retkom poremećaju.

Ovog marta ljudi iz konzervata u kom su dve žirafe živele su na Tviteru objavili da su i ženka i njeno mladunče ubijeni, a po svemu sudeći su im presudile lovokradice.

„Jedina kenijska bela žirafa i njeno mladunče su mrtvi. Njenu smrt su potvrdili članovi zajednice i rendžeri iz ‘Ishaqbini Hirola’ konzervata“, saopšteno je.

Po fotografijama koje su nastale na licu mesta, životinje su ubijene pre oko četiri meseca, koliko ih rendžeri nisu ni viđali. Sada je u Keniji ostao samo jedan usamljeni mužjak. Smatra se da je to jedina živa bela žirafa na svetu, rekli su rendžeri.

Ova tragedija je pokazatelj jednog paradoksa. Kako upravljamo svojom vezom sa prirodom u digitalno doba? Društvene mreže omogućavaju ljudima da iskuse radost i oduševljenje zbog prizora retkih bića iz prirode, ali istovremeno snimci i lociranje ugroženih vrsta životinje izlažu većoj opasnosti. Lovokradice vrebaju sa svih strana i na mrežama i targetiraju svoje žrtve.

U poslednjih 30 godina oko 40 odsto populacije žirafa je nestalo, a lov na njih se i dalje nastavlja zbog mesa i kože.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram