Plaza Grcka Turska Albanija i Crna Gora
Plaze u Grčkoj, Turskoj, Albaniji i Crnoj Gori Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Ali Kerem Yucel / Alamy / Alamy / Profimedia/Kristina Chernikova / Alamy / Alamy / Profimedia/EPA-EFE/BOUGIOTIS VANGELIS

Planirate da u sopstvenoj režiji pođete na more, ali ne biste baš da putujete od jutra do sutra? Proverili smo koje more nam je zapravo najbliže.

Srbi najradije letuju u Grčkoj, zemljama okruženja i Turskoj i Egiptu. Mnogi od njih na put kreću svojim kolima jer im se čini da je tako najlakše i najbrže. Mnogi se odlučuju i na prevoz autobusom, ali tada ste fiksirani na pauze onda kad vozač kaže, a autom možete da stanete kad i gde hoćete. U svakom slučaju, kilometraža je ista, a za koliko ćete je preći, zavisi od vožnje i uslova na putu.

Ipak, uz pomoć Mišelinovog planera puta moguće je okvirno videti koje more nam je zapravo najbliže. Za putovanje autobusom i autom Egipat otpada, pa u opticaju ostaju Grčka, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Turska i Albanija.

Ako gledamo po kilometraži, najbliži nam je Neum u BiH, ali ako gledamo prema vremenu potrebnom da se do mora stigne, najbliža je Hrvatska jer se tamo stiže brže, auto-putem, iako je kilometraža veća.

Hrvatska

Kako pokazuje Mišellinov kalkulator rute, iz Beograda je najlakše stići autom ili busom do hrvatskog primorja. Od naše prestonice do, recimo, Opatije ima 566 km, za šta treba oko pet i po sati puta.

Bosna i Hercegovina

pu do mora
Beograd – Neum. Izvor: Viamichelin

Ispostavlja se da nam je jedino letovalište u Bosni i Hercegovini – sada već čuveni Neum – najbliže more, ako se vodimo kilometrima koje treba preći. Od Beograda do Neuma ima 493 km. Za taj put trebaće vam oko osam i po sati vožnje.

Inače, Neum je prošle godine doživeo pravi turistički bum nakon što su mnogi državljani Srbije iznova otkrili ovo letovalište u Bosni i Hercegovini budući da izbor za letovanje nije bio velik zbog pandemije.

Grčka

put do mora
Beograd – Pefkohori. Izvor: Viamichelin

Halkidiki, posebno prvi prst ovog poluostrva, Kasandru, Srbi rado biraju za letnji odmor – povoljno je i blizu. Ako pođete put Pefkohorija, recimo, od Beograda treba da pređete 737 km. Za to će vam trebati oko sedam i po sati vožnje, što znači da nam je grčko more najbliže, ako gledamo vreme od kuće do plaže, a ne kilometre.

Crna Gora

Beograd – Herceg Novi. Izvor: Viamichelin

Ako krenete do komšijske Cne Gore, recimo, od Beograda do Herceg Novog, preći ćete 517 km. Ruta preko Bosne i Trebinja je najbliža, stoji na Mišelinovom sajtu. Do Budve, recimo, ima nešto više – 521 km.

Za taj put autom trebaće vam, u idealnim okolnostima, nešto manje od osam časova.

Albanija

put do mora
Beograd – Saranda. Izvor: Viamichelin

Najpopularnije letovalište u Albaniji je Saranda i sve više Srba ga bira kao letnju destinaciju. Do lepih prostranih peščanih plaža i ukusne kuhinje albanskog primorja treba da pređete 854 km. Okvirno vreme puta je nešto više od 11 sati vožnje.

Turska

put do mora
Beograd – Kušadasi. Izvor: Viamichelin

Pročitajte još:

Popularni Kušadasi i druga letovališta u Turskoj jesu lepa, ali nisu tako blizu ako se ide kolima ili autobusom. Mnogi turisti odavde se žale da put mođe da traje i preko 20 sati, što ume da se pretvori u agoniju. Ipak, oni koji radije u Tursku kolima ili busom, a ne avionom, treba da pređu od Beograda do Kušadasija 1.486 km.

U idealnim uslovima, kako kaže Mišelinov planer rute, za to bi vam trebalo malo manje od 15 sati.

I ne zaboravite – ovo su samo okvirne smernce koje se tiču prosečne vožnje i ne obuhvataju pauze. Nikud ne treba juriti i trkati se s vremenom, već praviti odmor po potrebi, najbolje na svaka dva sata.

More neće pobeći nigde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Prirodne lepote Crne Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare