Putovanje, autobus, put
Foto: Shutterstock/KELENY

Letovanje u Turskoj može da ispadne jeftinije i od Grčke i od Albanije - pod uslovom da idete autobusom. Ipak, pre nego što se zaletite, razmislite da li možete da izdržite putovanje od 20+ sati.

Preko Sabre, aranžman za Sarimsakli je u last minute varijanti od 300 evra po osobi, a za Kušadasi od 180 evra (10 noćenja, hotelski smeštaj, autobuski prevoz). I Travelland ističe specijalnu ponudu za Kušadasi autobusom – paket aranžman uz smeštaj za 10 noćenja je 285 evra usred sezone. Argus Tours autobusima vozi u Kušadasi, Bodrum i Marmaris, a cene aranžmana su od 165, 189 i 179 evra. Zvuči prilično povoljno? Sudeći po iskustvima nekih putnika, ne treba brzati.

„Odvažila sam se na put u Tursku autobusom isključivo zbog pristupačne cene koju je podržao avanturistički duh. Nemam problem da spavam u autobusu, zato je ovaj podvig delovao i te kako realan“, kaže nam Sanja, koja je podelila za Nova.rs svoje nedavno iskustvo putovanja turističkim autobusom u Kušadasi.

„U početku je sve bilo super, krenuli smo kasno uveče tako da je u autobusu bilo sveže i tiho. Taman za spavanje. Dan je sa sobom doneo i vrućine, a bus naravno nije imao klimu. Sve je nekako bilo izdržljivo prvih 20 sati, zatim je krenuo pakao. Nenormalne količine vode pratile su potrebe za čestim pauzama – koje nisu dolazile u obzir, dok toalet u busu nije bio u funkciji. Što nije normalno za 25-časovni put, zar ne? Znoj, muke zbog toaleta i 15 ludih Nišlija koji piju rakiju od 9 ujutru, pratilo je i utrnuće udova. Noge su trnule, te smo na svakih pola sata ustajali da se protegnemo, koliko možemo. I dan danas jedan mišić u zadnjici trpi posledice tog puta. Povratak je bio još krvaviji, samim tim što je trajao 4 sata duže nego što je planirano. Sve u svemu, put u Tursku autobusom bi bio super – da traje bar deset sati manje“, zaključuje naša sagovornica.

Ugođaj u vožnji i vreme putovanja dosta zavisi od autobusa, situacije u saobraćaju i na granici, ali i od destinacije.

„Do prve destinacije do koje vozimo, mesta Sarimsakli, stiže se za 18-19 sati, a onda još oko tri sata se ide do Kušadasija. Ako se uporedi s drugim atraktivnim destinacijama, do Kušadasija se stiže pre nego do Zakintosa“, kaže Vladimir Vlaho, direktor agencije Sabra. „Kod nas su polasci ujutru i put je dosta atraktivan. Prolazi se pored Troje, a imate i jednu plovidbu od oko 40 minuta preko Dardanelija, to bude lep doživljaj, a kad se pređe na azijski deo, veći deo puta je uz more“, otkriva Vlaho.

Kako kaže, na granicama nema većih zadržavanja.

„Sad su počele gužve, ali uglavnom su automobili, nema mnogo autobusa, i brže se prolazi. Što se prelaza tiče, nikakve posebne procedure nema“.

Pročitajte još:

Ipak, podsećamo da je potrebna prethodna elektronska registracija – u roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je popuniti formular, nakon čega dobijate takozvani HES KOD koji treba da odštampate ili sačuvate u telefonu. U Tursku se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku, i/ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan COVID-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

***

Bonus video: Prirodne lepote Crne Gore koje oduzimaju dah

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (14)