Foto: Instagram / serbian_youtuber

Emilija je stalno izložena linču.

Emilija Milojević je jedna od najpoznatijih srpskih jutjuberki i infulenserki, koja je takođe žrtva digitalnog nasilja.

Ona se već dugo bavi tim poslom i često je meta zluradih komentara, ali sada su osobe koje je ne vole otišle korak dalje – nasilje nad Emilijom se iz virtuelnog prelilo u stvarni svet.

Emilija je na Instagramu ispričala šta je doživela. Direktorki virtića u koji ide njena ćerka poslali su laži, kako tvrdi jutjuberka. Rekli su da je Emilija izjavila da vaspitačice tog vrtića uče decu da psuju, a jutjuberka kaže da to nije tačno i da to nikada nije izgovorila. U istoj objavi, Emilija je otkrila da su i njenom šefu u prošlost slali poruke kako treba da joj da otkaz.

To je samo delić mržnje koju Emilija trpi godinama. Ona ima više od 50 hiljada pratilaca na Instagramu, a preko 80 hiljada na Jutjubu i sa njima deli sve detalje svog života. Zbog toga je više izložena digitalnom nasilju. Međutim, bez obzira da li vam se dopada sadržaj koji ona plasira na društvenim mrežama ili ne, to nikako ne sme biti opravdanje za užasne komentare koje Emilija dobija.

A šta god da uradi, doživi linč. Kada je sa bivšim dečkom letovala u Crnoj Gori, pisali su da je „paradajz turista“. Kada ju je partner prevario, pisali su da je to zbog njenog izgleda, kao i zato što ga je „davila i bila naporna“. A ni njena ćerka nije pošteđena uvreda.

Evo šta sada pišu o njoj na Tviteru – komentara je manje nego ranije, ali uvek ih ima.

Kao i u slučaju Dunje Jovanić, koja je takođe nedavno bila bila izložena javnom linču jer se mnogima nije dopala kampanja koju je snimila, tako i u slučaju Emilije Milojević ljudi koriste svaki mogući povod da istresu svoje najgore frustracije na tastaturu. Skrivajući se iza lažnih profila, lako je biti okrutan, a uvek zaboravljamo da će naše reči čitati stvarna osoba.

Takođe, žene su češće žrtve digitalnog nasilja nego muškarci – a to su dokazali i podaci iz kampanje #TičeMeSe koju je prošle godine sprovodio UNDP. U izveštaju specijalne izveštačice UN o nasilju nad ženama navodi se da 23 odsto žena najmanje jednom u životu doživi zlostavljanje ili uznemiravanje na internetu, a da je jedna u deset žena od svoje 15. godine doživela neki oblik digitalnog nasilja. Setimo se samo da Baka Prase i dalje ima armiju fanova, uprkos svim skandalima koji su mu se desili.

Pročitajte još:

Digitalno nasilje ima mnogo oblika – to je postavljanje uznemirujućih, uvredljivih ili pretećih poruka, uznemiravanje telefonskim pozivima, lažno predstavljanje, korišćenje tuđeg identiteta, nedozvoljeno saopštavanje tuđih privatnih informacija, objavljivanje lažnih optužbi ili glasina o drugoj osobi – sve je to zlostavljanje i dosta toga je Emilija Milojević i doživela.

A posledice mogu biti strašne – nedavno je slučaj Mladena Dulića potresao ceo region. On je bio žrtva digitalnog nasilja. Na društvenim mrežama objavljen je njegov snimak kako ga radnik benzinske pumpe ismeva tokom razgovora za posao. Mladen je zatim digao ruku na sebe.

Ako doživljavate digitalno nasilje, možete da ga prijavite na sajtovima Vlade Srbije – Čuvam te i Net patrola. Takođe, možete da se obratite direktno nadležnim državnim institucijama – Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije na 011/306-2000 ili Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal RS na mejl [email protected]

***

BONUS VIDEO: Digitalno nasilje i naša deca: Stručnjaci u „Utisku“ kako da zaštitimo najmilije od ove pošasti