Foto: Craig Wetherby Photography / ImageSource / Profimedia/Privatna arhiva

Nisam bila spremna da čujem rusku verziju Bajage.

U poslednje vreme na beogradskim ulicama više se može čuti ruski nego srpski jezik. Oni već imaju svoje kafiće, restorane, frizerske salone, markete što samo pokazuje da su se i te kako infiltrirali u ovaj grad. S obzirom na to da su preplavili Beograd, bilo je pitanje vremena kada će neko napraviti žurku za Ruse. Upravo to se desilo ovog vikenda u jednom poznatom beogradskom klubu.

Godinama slušam rusku muziku i očekivala sam da ću napokon imati priliku da upoznam neke zanimljive ljude, otkrijem novu muziku i čujem najpoznatije ruske pesme u klupskoj atmosferi. Međutim, skoro ništa od toga se nije desilo.

Pročitajte više

Kad sam ušla u lokal, u njemu je već bilo oko pedesetak Rusa. Muškarci u majicama sa interesantnim motivima i printovima, devojke sa beretkama i u kariranim suknjama… Ali svi su sedeli u grupicama po troje, četvoro, pili pivo i tiho razgovarali.

Didžejica je puštala neki stari ruski pop/rok koji apsolutno nije bio za đuskanje, pa samim tim nikoga nije bilo na podijumu. Ona je izgledala jako interesantno – kao ruska verzija Majli Sajrus u četrdesetim godinama. S druge strane, bilo mi je neobično to što sedi za dj pultom, mislim da to nikada nisam videla u svojoj karijeri odlaženja na sve moguće i nemoguće žurke.

Sve vreme sam čekala da žurka „počne“, ali sam onda shvatila da se ništa neće promeniti jer je to očigledno ono što oni podrazumevaju pod terminom „izlazak“. Na momente sam imala osećaj kao da sam zašla u neki sovjetski pab u nekoj varošici, u kom se studenti okupljaju vikendom.

Pročitajte više

Pokušala sam da uđem u priču sa nekim Rusima i Ruskinjama, ali se ispostavilo da skoro niko ne zna ni engleski ni srpski. Svako se držao svoje ekipe, bili su jako rezervisani i sramežljivi.

Foto: Privatna arhiva

Atmosfera je postajala sve „hladnija“, meni je bilo sve dosadnije i dosadnije i onda se sa zvučnika čulo nešto što podseća na Bajagin hit „Vesela pesma“.

U pitanju je bila pesma „Aprelevka“ od ruskog rok benda „Lampasy“. Kasnije ću saznati da mnogi ruski izvođači vole da „kraduckaju“ muziku od naših pevača, kao što je Zdravko Ćolić npr.

Dok je išla ta njihova muzika sve vreme sam imala osećaj kao da sam upala u neku rusku ex yu rok simulaciju, samo bez votke, koju niko nije pio. Zapravo, nije bilo nikakvih stereotipa koji se vezuju za Ruse, sem toga što je dosta njih bilo plavo.

Nisam se dugo zadržala, videla sam da mnogi napuštaju lokal, a ni muzika mi više nije bila toliko interesantna. Iako ništa nije bilo onako kako sam očekivala, makar sam doživela nešto drugačije i na neki način osvežavajuće.

Inače, mnogi beogradski klubovi su pametno iskoristili dolazak Rusa, pa su ove zime bukirali pojedine ruske muzičare, što će im sigurno doneti dobru zaradu, a možda bude i malo življe.

***

Bonus video: Ruska radnja u Beogradu: Ima li više ruskih potrošača u Srbiji?

Komentari

Svi komentari (8)