Miloš Jovanović Foto: N1

Reakcije na sramnu izjavu se nižu.

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ oštro je osudila, kako su navele, višestruko seksističku izjavu poslanika u Skupštini Srbije i lidera DSS Miloša Jovanovića.

„Jovanović je, okružen petoricom muškaraca i jednom ženom, odgovarajući na pitanje novinarke da li zna kolike bi ekonomske posledice bile ukidanja saradnje sa EU, odgovorio salvom seksističkih komentara, vređajući tako pripadnice ugroženih kategorija društva, kao i novinarku“, saopštila je grupa, pše N1.

Kako su navele, okarakterisati bilo koji problem celog društva tako da se prema njemu treba postaviti „muški“ očigledan je seksizam i simptom vremena kada je ovakav javni govor bio prihvatljiv, ali, dodaju, to vreme je iza nas.

Pročitajte još:

„Jovanović je približavanje Srbije Evropskoj uniji pokušao da uporedi sa prostitucijom, čime je ponizio žene u prostituciji koje su višestruko ranjiva društvena kategorija svuda u svetu, a u Srbiji naročito. Najproblematičnije je, međutim, njegovo obraćanje novinarki koja je pitala kakve bi bile ekonomske posledice raskida veza sa EU po Srbiju. Njeno pitanje uporedio je sa situacijom u kojoj bi on i njegove kolege pitale koliko košta da ona spava sa svima njima. Iako jeste dodao da bi to bilo uvredljivo, Grupa smatra da je poređenje i dalje neumesno i seksističko, jer nikad ne bi bilo izgovoreno novinaru, muškarcu, da se našao na mestu koleginice novinarke“, naglašavaju u saopštenju.

Grupa apeluje na kolege da pažnju u ovom slučaju preusmere na kritiku Jovanovića i da ne traže izjave od koleginice, jer, navode, svaka novinarka želi da je publika pamti po njenom radu, a ne po tome što je bila izložena otvorenom seksizmu pred kamerama.

Nacionalni konvent osuđuje neprimereni govor Jovanovića

I Nacionalni konvent o Evropskoj uniji najoštrije je osudio neprimereni govor narodnog poslanika Miloša Jovanovića koji, kako kažu, predstavlja uvredu ne samo novinarke Emine Kovačević kojoj je upućen, već svih žena u Srbiji.

„Mizogene i seksističke stilske figure u javnom prostoru postale su skoro svakodnevna pojava. Narodni poslanici, kao nosioci zakonodavne vlasti i građanskog suvereniteta u tom smislu moraju imati i jaču svest i veću odgovornost za prepoznavanje i uzdržavanje od neprimerenih formulacija“, saopštavaju iz Nacionalnog konventa.

Istovremeno, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji poziva sve političke aktere „da se uzdrže od netačne i neutemeljene retorike o procesu evropskih integracija“.

„Podsećamo da je evropski put volja većine građana Srbije u kontinuitetu s obzirom da su se na njega pozivale sve stranke koje su pobeđivale na izborima zadnjih 20 godina. Tendenciozne i neodgovorne korelacije između potrebe za suštinskim reformama Srbije i dijaloga koji se vodi na relaciji Beograd-Priština predstavljaju sredstvo jeftine političke propagande i za rezultat imaju dalju društvenu polarizaciju“, zaključuje se u saopštenju.
Đilas: Izjava zaslužuje osudu svih

„Jedna od najskandaloznijih političkih izjava prema jednoj ženi, novinarki, izrečena je u Skupštini Srbije od Miloša Jovanovića. Iz najvažnije institucije u Srbiji se od strane predsednika političke stranke, i što je još tragičnije, profesora Pravnog fakulteta, šalje poruka prezira prema ženama. Zbog ovakvih reči upućenih novinarki N1 Emini Kovačević danas se svaka devojka, žena u Srbiji može osetiti poniženo i uvređeno“, izjavio je predsednik SSP Dragan Đilas, a saopštila stranka.

Kako je rekao, novinarke i novinari N1 i Nova S često su izloženi napadima od vlasti.

„Što dovodi do toga da je ugrožena i njihova bezbednost. Ovoga puta jedan od najstrašnijih napada dolazi od lidera opozicione stranke. Ali, ovo nije pitanje pozicije i opozicije, ovo je pitanje poštovanja žena kao naših majki, sestara, supruga, ćerki“, poručio je Đilas i izrazio nadu da će ova izjava Jovanovića „izazvati osudu svih civilizovanih ljudi u Srbiji“.

Redakcija N1 navodi da osuđuje neprimereno vulgarni nastup Miloša Jovanovića.

BONUS VIDEO: Rasprava Šapića sa novinarom Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar