Konobar
Konobar; Foto: Kathleen Finlay / ImageSource / Profimedia

Ostavljate li bakšiš i znate li zašto?

U nekim zemljama davanje bakšiša smatra se uvredom, ali kod nas je deo kulture. Ne samo davanje bakšiša, već je opštepoznato i koji je minimalna napojnica za uslugu u kafiću, restoranu…

Ipak, i dalje je to tema koja večito izaziva raspravu na društvenim mrežama, jer ne slažu se svi s tom praksom. Tako je jedna korisnica društvene mreže X izazvala lavinu komentara objavom da bakšiš konobaru ne bi trebalo da se podrazumeva.

„Ne kontam zašto MORAM da ostavim bakšiš konobaru. Izvini, on je plaćen za to zanimanje i to što radi on je meni isto kao i ona trgovkinja za suhomesnatom isto kao ja isto kao svako drugi ko radi svoj posao… Ne kapiram“, zaključila je.

Mnogi su pokušali da joj objasne – od pretpostavke da je taj konobar „plaćen mizerno“ do duhovitih komentara tipa: „Pre će biti da ti ne bi pljunuo u hranu/piće“; „Ja ostavljam svom konobaru zato što mi je lep pa da me primeti“ i „konstatacija“ da „To ne može da se objasni ljudima koji nisu „kafanski““.

Ipak, većina odgovora svodi se na to da su konobari kod nas plaćeni „manje nego što bi trebalo, jer se očekuje bakšiš“, odnosno da ovaj vid podrške garantuje bolju uslugu.

Pročitajte još:

„Zato što su plaćeni ispod minimalca jer gazda računa na bakšiš, zato što je to bonton, zato što je u inostranstvu bakšiš uračunat u cenu, a kod nas nije“, navodi jedan korisnik.

No, izgleda da ti argumenti samo vode u dalju raspravu.

„Očekivanja su očekivanja, ne obaveza. Ne kapiram, ne možeš se ti sa nekim dogovarati o plati i uključiti očekivanja. Zato su potrošači krivi jer obaveza nije isto što i očekivanje“, uporna je autorka posta. Nije jedina – nedavno smo čuli kome Srbi nikad ne ostavljaju bakšiš i zašto.

A šta vi mislite? Ostavljate li bakšiš i znate li zašto?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare